Въвеждането на 5G технологиите до 2028 година ще доведе до

...
Въвеждането на 5G технологиите до 2028 година ще доведе до
Коментари Харесай

Въвеждането на 5G = ръстове в милиарди за икономиката

Въвеждането на 5G технологиите до 2028 година ще докара до растеж на българската стопанска система и принос от близо 12 милиарда $ във всички вероятни браншове на стопанството, в това число опазването на здравето и земеделието, при приложение на изкуствен интелект и роботика, употребяващи такива мрежи. Това сочат данни от проучване на Института за политика и стопанска система към УНСС, показани по време на проведения от Комисията за контролиране на известията (КРС) конгрес „ 5G: умна промяна и напредък “.
Приносът към Брутният вътрешен продукт на интернет на нещата в подтекста на потребление на 5G ще доближи до 15,2 милиарда $, а повишаването на електронната търговия може да добави други 2 милиарда $, сочат още данни от проучването.

До средата на 2020 година ще започва процедура по даване на честотен запас, с който мобилните оператори да могат да стартират построяването на мобилните мрежи от пето потомство, внедряването им ще е резултат от държавната политика и използването на съгласуван метод сред всички заинтригувани страни, съобщи по време на форума ръководителят на Комисията за контролиране на известията (КРС) Иван Димитров, по време на форума „ 5G: умна промяна и напредък “. В събитието участваха министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков, представители на Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на здравеопазването, народни представители, представители на трите телеком оператора - А1, Теленор, Виваком, Международната асоциация на мобилните оператори (GSMA) и специалисти.

„ Скоростта за разгръщането на 5G в България е част от европейския подтекст “, акцентира по време на полемиката министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков. „ Ясно е, че целенасочените вложения не могат да бъдат други с изключение на пазарно-ориентирани, и с цел да може да се подтиква потреблението, ще би трябвало да се мисли за ограничения като понижаване на първичните и годишните такси, които се събират за потреблението на спектъра “, сподели Росен Желязков. Той добави, че в най-скоро време Министерският съвет ще направи смяна в цената на тези такси.

В момента режимът на създаване на мобилна станция е приравнен към условията за водно-електрическа централа, уточни министърът. Според него, тези процедури би трябвало да бъдат облекчени, само че при съблюдаване на санитарно-хигиенните условия. „ Ще понижим административната тежест, само че ще засилим здравния надзор, изясни той. Министърът добави, че ограниченията във връзка с усъвършенстване на цената на спектъра и намаляването на административната тежест, при запазването на всички съображения, които подсигуряват сигурността и здравето, би трябвало да бъдат сложно обсъждани и да работят в система.

Представителите на трите телеком оператора обрисуваха главните проблеми пред бранша, свързани с въвеждането на 5G технологиите като потребността от освобождение на спомагателен набор, нова цена за лицензионни такси за прилагане на този набор и смяна на съществуващите строителни регулации и за следващ път показаха задоволството си от продължаващия разговор сред бизнеса, държавното управление и регулатора.

„ Освобождаването на нужния набор допустимо най-скоро, при верните условия и метод, както и на верните цени ще има голям резултат върху разгръщането на 5G, “ сподели Ласло Тот, началник „ Публична политика “ за Европа на Международна асоциация на мобилните оператори (GSMA). „ Важно за дълготрайните вложения във 5G e да се сътвори постоянна среда и предсказуемост от позиция на държавни политики и регулации “, добави Тот.

5G ще усили спектъра от услуги в доста браншове на стопанската система - енергетика, авто и железопътен превоз, банково дело и опазване на здравето, както и системи за индустриален надзор, съгласно Иван Димитров.

През обществения бранш най-добре ще се почувства стартът на 5G и въздействието на технологията върху социално-икономическото развиване, ", означи проф. д.и.н. Стати Статев, ректор на Университета за национално и международно стопанство (УНСС).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР