Въвеждане на втора матура по предмет по избор в 7-и

...
Въвеждане на втора матура по предмет по избор в 7-и
Коментари Харесай

Директори искат втора матура по избор вместо изпита по математика

Въвеждане на втора матура по предмет по желание в 7-и клас вместо настоящия изпит по математика. Това предложение ще изпратят до просветното министерство от Съюза на работодателите в системата на националната култура в България след извършеното този уикенд съвещание, изясни пред " Монитор " ръководителят Диян Стаматов.
Според него математиката е значим предмет, само че в хода на образованието си учениците учат и други предмети, измежду които история, география, биология. Външно оценяване по един от тях също може да послужи за вход за гимназия на мястото на оценката от изпита по математика. „ Ако учениците имат опция за осъществяване на изпити по други предмети, те могат да аплайват в филантропични гимназии или в езикови, за които знанията по математика по-късно нямат толкоз огромна тежест “, изясни Стаматов. В момента кандидат-гимназистите не престават образованието си с оценките си от националното външно оценяване по български език и литература и математика, като всяко учебно заведение взема решение дали едната да има по-голяма тежест при сформирането на бала, или да се умножават с идентичен коефициент. 
Промени ще бъдат препоръчани и за формата на изпитите. Стаматов изясни, че съгласно тях новите изпити в 10-и клас би трябвало да бъдат с практическа устременост и да ревизират умения, вместо учениците да зубрят материала за тях. (б.а. - за образователната 2019/2020 година за първи път ще има национално външно оценяване и 10-и клас по български език и литература, математика, непознат език). Препитванията на четвъртокласниците пък трябвало да бъдат в цифрова среда и малко по-цветни. Тази година имаше разногласия по отношение на потреблението на цветни шевици на изпита по български език и литература в седми клас, тъй като не всички учебни заведения имали опция да отпечатват фотосите с цвят. Според Стаматов обаче, в случай че изпитите се организират онлайн, това няма да бъде спънка.
Периодът, в който се организират всички изпити – в 4-ти, 7-и, 10-и и 12-и клас, също би трябвало да бъде съсредоточен в края на образователната година считат от съюза на работодателите. Тази година изпитите стартираха на 9 май, с тези на четвъртокласниците, и завършиха на 19 юни с препитването на седмокласниците.
„ Тази изпитна гонка би трябвало да се концентрира в едно и също време към края на годината “, съобщи Стаматов. Той посочи, че в този интервал е невероятно протичането на естествен образователен развой заради ангажираността на педагозите като квестори или с инспекцията на изпитните работи. За да се промени това, те трябвало да бъдат събрани в границите на две седмици преди края на образователната година.
От съюза молят измененията да бъдат заложени още в идната образователна година, когато се затваря цикълът на новите просветителни промени с учениците в 4-ти и 10-и клас. Стаматов посочи, че от ведомството могат да одобряват измененията и последователно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР