Въвеждане на валутен борд, е решението, което ще научи Гърция

...
Въвеждане на валутен борд, е решението, което ще научи Гърция
Коментари Харесай

Стив Ханке: Валутният борд ще дисциплинира Гърция

Въвеждане на валутен ръб, е решението, което ще научи Гърция на фискална дисциплинираност, споделя проф. Стив Ханке в изявление за CNBC. "Валутният ръб те кара да поддържаш фискална дисциплинираност, тъй като не можеш да отидеш при централната банка и да искаш заем. Не можеш да я накараш да печати пари, или да обезпечи незабавна ликвидна помощ ", изяснява той.

"Това е доста дисциплинираща система, по тази причина и България, която е малко по на север от Гърция, има недостиг малко под 3%, а съотношението ѝ на дълг към Брутният вътрешен продукт е едно от най-ниските в Европа ", напомня Ханке, считан за "бащата " на българския валутен ръб.
"Ключовите думи пред бъдещето на Гърция са възобновяване на доверието. Ако погледнете класацията на Световната банка за изискванията на правене на бизнес, по опцията за осъществяване на договорите Гърция е на 155-о място измежду 189 страни, сред република Конго (151-о място) и Зимбабве (157-о) ", счита Ханке.

"Така че, никой не може да разчита на осъществяването на договорите, даже вътре в самата Гърция. Проблемът е, че даже да бъде подписана договорка с Гърция, на процедура нямате никаква договорка. Всичко, което направи Ципрас, играейки си с Теории на игрите, докара до това, че всеки осъзна, че не може да има каквото и да е доверие у гърците. Гърците би трябвало да потвърдят, че ще изпълнят изискванията на съглашението, още преди да приказват с Европейски Съюз ", заключава икономистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР