Въвеждане на уведомителен режим за изграждане на възобновяеми енергийни източници

...
Въвеждане на уведомителен режим за изграждане на възобновяеми енергийни източници
Коментари Харесай

Депутати предлагат уведомителен режим за изграждане на ВЕИ до 5 МВт, но само за собствена употреба на произведената електроенергия

Въвеждане на осведомителен режим за създаване на възобновими енергийни източници (ВЕИ) за лична приложимост с мощ до 5 МВт предлага група от 9 депутати от ръководещото болшинство. Досега опцията за създаване на ВЕИ за лична приложимост бе до 1 МВт, а и не предвиждаше осведомителен режим, съобщи 3e-news.net.

В оферти план на Закона за изменение и допълнение на Закона за силата от възобновими източници депутатите оферират основаване на опция за въвеждане на осведомителен режим за случаите, в които се планува създаване на енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници за лично ползване.

По този метод се реализира ускорение на процеса за създаване на такива обекти, които биха облекчили стопанските консуматори в процеса по диверсификация на енергийното си доставяне, пишат в претекстовете си вносителите.

Става въпрос за създаване на мощности до 5 МВт в това число върху покривни фасадни структури на здания и върху недвижими парцели към тях в урбанизирани територии, в това число и без в допълнение застрояване, силата, от които ще се употребява единствено за покриване на лично ползване.

Целта на поправките е облекчение на административните процедури. От тази позиция депутатите оферират съответното съобщение да е съпроводено с декларация, с която производителят декларира, че ще планува ограничаване за връщане на електрическата енергия към разпределителната мрежа. Предлага се за сходен вид източници да не бъде изисквано мнение за присъединение.

В преходните и заключителни разпореждания се вършат промени и в Закона за устройство на територията, които плануват опция за усъвършенстване на периодите за устройствено обмисляне и капиталово планиране в строителството с фокус върху проектирането и построяването на ВЕИ за лично ползване.

Промените целят основаване на процедура по електронно координиране на плановете на подробните устройствени проекти и капиталовите планове с способените администрации. „ Електронното координиране се прави от кмета на общината “.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР