Въвеждане на специализиран модул в часа на класния ръководител за

...
Въвеждане на специализиран модул в часа на класния ръководител за
Коментари Харесай

Близо 50% от подрастващите у нас – жертва на емоционалното или психическото насилие в училище

Въвеждане на профилиран модул в часа на класния началник за полемика с учениците по тематиките за експанзията и издевателството в учебно заведение – това е една от рекомендациите на омбудсмана Диана Ковачева, която разгласи на инициираната от нея социална полемика „ Психичното здраве в учебно заведение – нужни ограничения “.

„ Трябва да престанем да възприемаме този час само и единствено като време, в което да се разискват отсъствия, такси, общи организационни въпроси. Този час би могъл да бъде пространството, в което децата и младежите да споделят своите отзиви, проблеми или да разясняват протичащото се в живото им. Интересно ми е да вземем за пример, какъв брой класни ръководители сложиха в своите часове като тематика случилото се с пребитото момче в кв. „ Лагера “ или боят сред девойки в столичен МОЛ. А повярвайте ми, тематиката възпламени освен родителските конгреси, само че и обществените мрежи, желани от младежи “, сподели омбудсманът.

Над 150 души наблюдаваха полемиката, отдадена на проблемите, свързани със зачестилите случаи на детска експанзия и психологичното здраве на подрастващите. В нея взеха присъединяване министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, преподаватели, шефове на учебни заведения, възпитаници, младежи, психолози, началници на РУО, ДАЗД, УНИЦЕФ-България, локални публични медиатори, специалисти, родители, неправителствени организации и други

В рамките на форума проф. Ковачева включи родител, който описа по какъв начин цяла година се е борил с учебното заведение на своето дете, жертва на жестока експанзия от страна на собствен съученик.

„ Не получих никаква поддръжка и схващане и се принудих да преместя сина си в друго учебно заведение “, показа бащата.

„ За страдание, един от главните заключения е, че така наречен одобрени механизми за справяне с детската експанзия въобще не сработват на терен. Те са добре структурирани, звучат прелестно, само че единствено на хартия. И неведнъж точно това е работещото решение – децата, които са унизени и бити от други деца, просто ги реалокират в друго учебно заведение “, акцентира публичният бранител. Същата позиция застъпиха и ученичките от гимназиален курс – Анна – Мария Богданова, Ния Балчева, Савина Куртева и Ния Атанасова.

Омбудсманът уточни и основното значение на родителите в построяването на среда, нетолерантна към принуждение посредством дейни канали за противоположна връзка, групова работа на равнище класна стая в учебно заведение, наставнически дискусионни формати и други

„ За голямо страдание бих споделила, че доста малко се работи с родителите, които търсят помощ, доста от тях водят децата си настрана на психолози, защото въобще не разчитат на учебното заведение. Мисля, че би трябвало да търсим способи да възстановим тази скъсана връзка с учебното заведение, тъй като в действителност там се разиграват всички случаи на принуждение и когато излязат от учебното заведение, това са тези случаи, които не са дебатирани, дискутирани и разяснени по верния метод “, акцентира проф. Ковачева.

По думите й глобите към учениците би трябвало да бъдат последната мярка, когато изцяло са изчерпани всички други способи. Тя настоя още да се вкара инструмент за ранна оценка на отрицателните резултати от продължителни интервали на онлайн образованието и обществената изолираност върху психологичното здраве на децата. Подчерта нуждата от механизъм за настояща психическа поддръжка в учебно заведение за децата за превъзмогване на дефицитите от обществена изолираност и за развиване на значими обществени умения в часа на класния началник.

Образователният министър заяви, че психолозите и педагогическите експерти у нас все още са общо 2 195, от които 1 394 – психолози и 801 – педагогичен съветници.

„ Това е над 50% покритие, което явно не е задоволително “, съобщи министър Николай Денков и добави, че учебната мрежа схваща нуждата от подобен вид експерти. Той акцентира, че има финансиране за психолози и педагогичен съветници, само че казусът е, че няма задоволително готови фрагменти, които да се включат в тази активност.

Според него даже наличните експерти усещат неналичието на добре организиран статут и даде обещание интензивно подпомагане за смяна на нормативната база.

„ Направихме всичко, което можехме през тази една година да удължим присъственото образование, само че това, което би трябвало да имаме поради и да не забравяме, че желанието за 100 % присъственото образование на децата се сблъсква с два казуса – единият е заболеваемостта измежду децата, а вторият – измежду учителите “, сподели още Денков.

От УНИЦЕФ-България изнесоха тревожни данни, съгласно които 11,2% от подрастващите в страната на възраст сред 10 и 19 години или 73 808 момчета и девойки са с психологично разстройство. Близо 50% от децата са били жертва на прочувственото или психическото принуждение в учебно заведение през 2021 година

Експерти, психолози и шефове на учебни заведения се сплотиха към тезата, че би трябвало да се работи за доверителна връзка и предварителна защита, а не когато проблемите ескалират.

В умозаключение омбудсманът пое ангажимент да изпрати на МОН още този петък систематизираните рекомендации на всички участници от полемиката, в това число с паралелните оферти от онлайн платформата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР