Въвеждане на държавно регулиране на приема в частните университети планира

...
Въвеждане на държавно регулиране на приема в частните университети планира
Коментари Харесай

Държавата ограничава приема в частните университети

Въвеждане на държавно контролиране на приема в частните университети възнамерява Министерството на образованието и науката. Планът е те да нямат право да декларират места, които надвишават с 15-20% записаните студенти през миналата година, разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев на семинар в Боровец.

Тазгодишната приемна акция е посочила нуждата от регулация - частните висши учебни заведения са запълнили единствено 47% от декларираните авансово места. Сред тях обаче има и доста по-драстични случаи: университетът в Перник (Европейски политехнически университет) декларирал 300 бройки, а записал 19 студенти, т.е. 6%.

Миналата година осъществяването на план-приема за частните университети е бил 44%.

Регулирането ще бъде въведено от идната академична година, в случай че до април 2019 година бъде изменен Законът за висшето обучение, след което ще се промени и разпореждане на Министерския съвет.

През последните години приемът във ВУЗ (бакалавърски стратегии и магистърски след приблизително образование) се е свил от 48 на 38 хиляди Тази година плануваният банкет е изпълнен на към 90%. Причината за незаетите бройки 

Една от аргументите за е преструктурирането на приема и отпущането на повече места за специалностите, където се чака огромен дефицит на експерти, само че пък към които продължава да няма сериозен интерес от кандидат-студентите. Такива да вземем за пример са инженерните, сподели министър Вълчев.

Утвърденият план-прием в тези предпочитани професионални посоки е по-висок, тъй като се опитваме да вържем образованието с потребностите на пазара. Тази година триумфът на тази политика е единствено непълен, повече са признатите студенти единствено в някои професионални посоки, само че сме длъжни да работим в тази посока с всички принадлежности, с които разполагаме, уточни министърът.

Той възнамерява също да направи по-прецизно групиране на професионалните посоки според от упования дефицит на експерти. Това, надлежно, ще бъде обвързвано и с одобрявания брой места за банкет.

В други специалности, в които в този момент план-приемът се извършва добре, бройките ще бъдат понижени, тъй като не чака не дефицит - в противен случай. Такива са направленията стопанска система, администрация и ръководство, специалностите право, логика на психиката.

Планират се и промени, засягащи ръководството на университетите, включващи подписване на контракти за ръководство сред ректорите и министъра. Целта не е министърът на може да се меси в академичната автономност, а да създадем ректора по-отговорен, акцентира Вълчев.

В момента ректорите са в по-голяма степен заложници университетските препоръки и общите събрания, те да вземем за пример не биха могли да създадат преструктуриране на приема. Предвижда се също да има квота в органите за ръководство за младите преподаватели, с цел да може гласът на тези, които занапред ще развиват висшето обучение у нас да се чува и да тежи повече.

Сега те са сложени при не изключително удобни условия - един млад учител получава по-малко от млад преподавател.

Включването и на външни заинтригувани страни с право на консултативен глас в органите за ръководство на ВУЗ-а възнамеряват от МОН. Такива да вземем за пример могат да бъдат общините.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР