Въвеждане на данък върху емисиите от въглероден двуокис и прекратяване

...
Въвеждане на данък върху емисиите от въглероден двуокис и прекратяване
Коментари Харесай

Гутериш призова да не се вземат икономически и финансови решения, без да се имат предвид измененията в климата


Въвеждане на налог върху излъчванията от въглероден двуокис и преустановяване на субсидирането на добива и потреблението на изкопаеми горива, като се регистрира факторът за изменение на климата при вземането на решение в бранша на финансите и стопанската система, с такива оферти генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш се обърна към държавните управления на страните в света по време на изявлението си в Бали, където се организират съвещания на държавните управления с Международния валутен фонд и Световната банка. Наред с проблемите за развиване и вероятностите за осъществяване на задачите за стабилно развиване през 2030 година, Гетуриш обърна внимание на проблемите свързани с изменението на климата, следствията от които могат да се отразят на всички сфери от живота на индивида.

Генералният секретар на Организация на обединените нации, базирайки се на данните на учените предизвести, че пагубните последици за изменение на климата няма да могат да се избегнат, в случай че не се изпълнят задачите от Парижкото съглашение за климата, които плануват задържане на покачването на температурата на равнище до 2 градуса по Целзий. Все още има опция да не се реализира стопляне повече от 1,4 градуса по Целзий, само че за това са нужни невиждани ограничения във всички области: индустрия, селско стопанство, енергетика, строителство и превоз. „ За да не се покачва температурата с повече от 1,5 градуса би трябвало до 2030 година да понижим излъчванията от парникови газове с 45 %, а през 2050 година да ги сведем до нула “, подсети Гутериш, представен от пресслужбата на Организация на обединените нации.

Отбелязвайки, че икономическите загуби, свързани с естествени произшествия през предходната година са стигнали рекордните 320 милиарда $, генералният секретар прикани да се отчетат рисковете, свързани с изменението на климата при правенето на икономическите тактики.

„ Данъкът върху СО2 и преустановяване на субсидирането на индустрията, обвързвана с изкопаемите горива могат да подкрепят повишаването на нисковъглеродната стопанска система, устойчивостта при изменението на климата “, сподели генералният секретар. Към днешна дата, по думите му, дотациите за въглищния и нефтогазовият бранш съставляват 373 милиарда $ годишно. А по данни на последния отчет за въздействието на климатичните промени върху стопанската система, отводът от дотации и въвеждането на „ цени “ върху въглерода ще донесе на държавните управления през 2030 година стопански или спомагателни средства сумата от 3 трилиона $.

Антонио Гутериш акцентира нуждата от увеличение на вложенията в „ зелена “ стопанска система и интензивно привличане на частният бизнес. „ Правителствата би трябвало да убедят банките да поддържат зеленото финансиране, иновационните финансови принадлежности, такива като „ зелени “ облигации и принадлежности за контролиране на дълговите отговорности, които биха помогнали на страните, изключително уязвими към климатичните промени “, акцентира Гутериш. В същото време той прикани за самоограничение от такива вложения в инфраструктурата и селското стопанство, които не дават опция да се реализира нисковъглеродно развиване.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР