Въвеждане на безплатно обучение по приоритетни специалности в университетите обмислят в Министерството

...
Въвеждане на безплатно обучение по приоритетни специалности в университетите обмислят в Министерството
Коментари Харесай

МОН предлага безплатно следване в приоритетни специалности


Въвеждане на  гратис образование по предпочитани специалности  в университетите обмислят в Министерството на образованието като мярка против дефицита на фрагменти, съобщи Нова телевизия.

Целта е  да се подтиква ползата  към специалностите, от които ще има  най-голяма потребност на пазара на труда  в бъдеще.

Възможно е таксите напълно да отпаднат за студентите  по направленията педагогика, математика, химически науки, физически науки, вяра, материали и материалознание.

Същевременно държавното финансиране може  да бъде изцяло спряно за 15 неприоритетни  специалности, измежду които, стопанска система и администрация и ръководство.

" Тези, в които бих споделил, че в най-голяма степен избуя и се усили през последните 20 години нерационалното търсене на висше обучение - търсене поради самото висше обучение, не поради реализацията ", съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Висшите учебни заведения, в които не бъде одобрен държавен банкет, ще могат да продължат да образоват студенти по тези специалности, само че платено.

От Съвета на ректорите поддържат  идеята. Промени ще има и при евростипендиите. Средствата за тях към този момент ще се обезпечават от хазната, а ректорите ще вземат решение кой да е размерът им и на какъв брой студенти да се дават.

Допълнително ще бъдат финансирани  и филиалите на университети в небогати райони  на страната като Враца, Видин, Смолян и Кърджали - за висшето образование там да се запази.

Междувременно стана ясно, че нито едно висше учебно заведение у нас не е съумяло да запълни приема си през актуалната образователна година.

Запазва се наклонността общият брой на оповестените места университетите да е по-голям от броя на учениците, завършващи учебно заведение.

Незаети са останали към 23 000 места  в цялата страна. Незаетите места в Софийския университет " Св. Климент Охридски " са 1500, а авансово плануваните са близо 7000.
Рекордът е в Икономическия университет във Варна, където са останали неосъществени близо 2000 студентски места - съвсем половината от план-приема./ news.bg

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР