Въвежда се задължение търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да

...
Въвежда се задължение търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да
Коментари Харесай

Последно хипермаркетите ще са длъжни само да имат български щандове

Въвежда се обвързване комерсиалните обекти, представляващи вериги от магазини, да оферират българска продукция на локални (регионални) производители в обектите им, реши на ведиоконферетно изключително съвещание Министерския съвет в понеделник.

Няма да има условие половината повърхност от обектите да е предопределена единствено за български храни, само че остава задължението за български щандове. Хипермаркетите ще би трябвало да купуват храни от районни производители, само че не е написано, че те би трябвало да да в радиус от 200 км от съответния обект.

Така държавното управление приема консенсусен вид на желанието си да изисква от веригите да поемат повече български плодове, зеленчуци, меса, яйца и други хранителни артикули като помощ за по-малките локални аграрни производители, които са пострадали от затварянето на заведения за хранене и хотели поради ограниченията за неразпространение на ковид.

Първоначално на сектора бе изпратен вид, който вкарваше противоречивите съгласно представители на огромните търговски вериги и анализатори условия. От Сдружението за съвременна търговия, Инистута за пазарна стопанска система и организацията ИнтелиАгро оповестиха, че предвижданите от държавното управление ограничения опонират на разпоредбите за свободна търговия, ще натоварят веригите, ще доведат до покачване на цените на стоките и няма да оказват помощ на локалните прозводители.

Според признатото в понеделник разпореждане на Министерския съвет се изисква единствено български хранителни артикули да се излагат тук-там за продажба с повърхност задоволителна за излагане на съответните артикули. Щандовете би трябвало да са обозначени по този начин, че да е видно, че предлаганите артикули са районно произвеждане. На тях би трябвало да се оферират мляко и млечни артикули от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, създадени от районни производители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР