Въвежда се въглеродна такса при внос на замърсяващи стоки от

...
Въвежда се въглеродна такса при внос на замърсяващи стоки от
Коментари Харесай

Въвежда се въглеродна такса при внос на замърсяващи стоки от страни извън Евросъюза

Въвежда се въглеродна такса при импорт на замърсяващи артикули от страни отвън Европейския съюз. Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за ограничение на изменението на климата, импортирани от депутатите Станислав Анастасов (ДПС), Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) и Татяна Султанова (ПП-ДБ).

В българското законодателство ще бъде открит народен способен орган, отговарящ за действието на европейския Механизъм за промяна на въглеродните излъчвания по границите (МКВЕГ). Предложено е този орган да бъде изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по околната среда.

Съгласно промените, европейският Механизъм за промяна на въглеродните излъчвания по границите вкарва въглеродна такса за импорт на избрани артикули от трети страни, като стомана, желязо, цимент, електричество, изкуствени торове, алуминий, водород и други производни на тях. Тези артикули подлежат на закупуване на документи за излъчвания, като митническите органи не могат да позволяват импорт на артикули от лица, които не са утвърдени декларатори по МКВЕГ.

Законопроектът има за цел да откри процедури на национално равнище за осъществяване на МКВЕГ, в това число ред за подаване на заявление за приемане на статус на утвърден декларатор. Той вкарва и условията за обявление на общите верифицирани излъчвания на импортираните артикули. Предвиждат се и имуществени наказания в случаите, когато разкритикуван декларатор внася артикули на територията на България, без да съблюдава отговорностите си по регламента.

Вносителите акцентират, че тези ограничения се подхващат за отбрана на българското произвеждане, като се акцентира значимостта на запазването на българското произвеждане на електрическа енергия, цимент, стомана и други.

Не е конкретизирано по какъв начин ще се постановат глобите, показаха „ Възраждане “ по време на дебатите. Според тях в случай че не се одобри предлагането, страдат производителите, в случай че се одобри – потребителите. От партията считат, че би трябвало да отпаднат регулациите за бизнеса. 

“Много съветски опорки, пропагандни клишета се споделиха тук ”, уточни Явор Божанков от ПП-ДБ

“Протекционизъм и отбрана на родното производства не са измислени в този момент. Чудесно е да защитим родното произвеждане даже с налагане на такси за страни, отвън от Европейски Съюз, само че за какво да бъде през закона за климат ”, попита Андрей Чорбанов от „ ИТН “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР