Въвежда се тримесечна винетка за леки автомобили под 3.5 тона

...
Въвежда се тримесечна винетка за леки автомобили под 3.5 тона
Коментари Харесай

Въвеждат се тримесечни винетки за леките автомобили от 1 януари

Въвежда се тримесечна винетка за леки коли под 3.5 тона от 1 януари 2018 година Това се планува в план на разпореждане за изменение и допълнение в Наредбата за изискванията и реда за събиране на таксите за прилагане на пътната инфраструктура по Закона за пътищата. С измененията се дефинира и нов период за деяние на годишните винетки - една година от датата на пазаруване, а не както до момента за календарна година, което ще важи за всички пътни транспортни средства (ППС), без значение от категорията и страната на регистрация. Това оповестиха от министерството на районното развиване.

Цената на новата тримесечна винетка ще е 54 лева Тя е избрана от Института за стопански проучвания към Българската академия на науките, която изготви " Анализ за пресмятане и установяване на размера на тримесечна винетна такса за ППС от Категория 3, както и оценка на приходите от винетни такси " по поръчка на Агенция " Пътна инфраструктура ".

В направения и признат от АПИ разбор, определянето на цената на тримесечната винетка е осъществено, посредством правилото на пропорция, т.е. цената на тримесечната винетка да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорция за намаляваща стойност с увеличение периода на годност. Това се постанова от правилото колкото по-дълъг е интервалът, толкоз по-малка да е заплащаната цена. Така получената референтна стойност за ден при тримесечна винетка е избрана цената на тримесечната винетка за леки коли в размер на 54 лева или 28 евро.

Цените на останалите винетни стикери за леки коли се резервират. Годишната винетка за леки коли ще коства 97 лева, а месечната 30 лева Седмичната ще се таксува по 15 лева

Проектът на разпореждане за изменение и допълнение в Наредбата за изискванията и реда за събиране на таксите за прилагане на пътната инфраструктура по Закона за пътищата може да бъде забелязан в Портала за публични съвещания, както и на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР