Въведоха в експлоатация най-новия български суперкомпютър Discover на официална церемония

...
Въведоха в експлоатация най-новия български суперкомпютър Discover на официална церемония
Коментари Харесай

Представиха най-новия петскейл суперкомпютър Discover

Въведоха в употреба най-новия български суперкомпютър Discover на публична гала в София тех парк. Новата машината е част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейски Съюз - Европейско взаимно дружество за високопроизводителни калкулации EURO HPC JU.

На представянето бе маркирано, че машината е детайл от националната система за нововъведения, изключително след пандемията , която промени световно стопанската система и би трябвало да се трансформират и проектите.
 Суперкомпютър установи: съвсем без изгода от две маски за разпространяването на COVID-19
Суперкомпютър установи: съвсем без изгода от две маски за разпространяването на COVID-19

Това опонира на рекомендациите в Съединени американски щати

Дигитализация, нов път в стопанската система - това е бъдещето, сподели българският еврокомисар Мария Габриел. Тя добави, че суперкомпютърът ще помогне за разкриване на нови индустриални центрове, лаборатории, изследване . Нови медикаменти, биоиндустрия, квантова физика, свръх връзка в секунда, най-хубавата мрежа за свързване, доближава изключителна мощ и е измежду първите 100 в международен мащаб, основа, катализатор на напредъка.

Еврокомисарят Мария Габриел, отговаряща за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, означи, че суперкомпютрът е спомагателен късмет да подкрепим младежите да имат реализация в страната. Тя не пропусна в речта си пред задграничните посетители от Европейска комисия да уточни, че планът е стартират по времето на ръководството на някогашния министър председател Бойко Борисов.

По думите на служебния м инистър на образованието Николай Денков суперкомпютърът ще отвори стратегия за стемцентрове и ще сложи България на картата на технологиите в Европа.

Според него продължаваме да сме съвременна нация, която приема новите технологии - медицина, мегатроника и съчетание и консолидиране на разнообразни неща. Денков посочи, че ще има центрове в Плевен, Видин, Монтана, където желаят да привлекат хора в този развой и да се основават софтуерни планове в България. Суперкомпютърът ще направи страната най-привлекателната за живеене, заключи министърът.

Зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов означи, че суперкомпютърът е огромна крачка напред за София .

Discoverer е петаскейл суперкомпютър разполага с изчислителна мощ от над 4,4 петафлопс Rmax и над 6 петафлопс Rpeak .

Системата на Discoverer ще разполага с 2 петабайта ( равнява се на 10 на 15-та степен (квадриллион) байта памет - б.р. ).

" Петаскейл суперкомпютър - България " е консорциум, който сплотява познанията на организациите-членове и над 15 години опит в приложните науки . Неговите създатели са София Тех Парк, Национален център за суперкомпютърни приложения и Стратегически център за изкуствен интелект. Досега опитът включва построяването на 2 суперкомпютъра - IBM Blue Gene/P и HP HPC cluster.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР