Въведеното извънредно положение в България на 13 март и заповедта

...
Въведеното извънредно положение в България на 13 март и заповедта
Коментари Харесай

Ще се превърнат ли моловете в призрачни сгради

Въведеното изключително състояние в България на 13 март и заповедта за затваряне на моловете сложи наемателите и наемодателите в затруднено състояние, което ги предизвика да търсят решения посредством предоговаряне на наемите в кратковременен проект. „ Търсенето на консенсус сред наемодателите и наемателите е развой, който все още протича строго самостоятелно и е съгласуван с голям брой фактори. Макар настояванията на наемателите постоянно да са сходни, методът от страната на комерсиалните центрове по отношение на тях е друг. Това е развой, който тече в съвсем всички европейски страни, където няма характерно законодателство, което да контролира връзките сред наемодатели и наематели по време на пандемия или няма въведени характерни спешни ограничения като в Гърция или Украйна “, споделя Иван Граматиков, управител „ Търговски площи “ в Cushman & Wakefield Forton.

Наемателите с пространства на търговски улици, също чакат предоговаряне на изискванията, само че там по-често собствеността не е на професионални наемодатели, както в комерсиалните центрове, а е разпределена сред голям брой физически лица, което в допълнение затруднява договарянията. Увеличаващият се брой изпразнени пространства в централната градска част на столицата демонстрира, че има притежатели, които не демонстрират еластичност и отхвърлят да отговорят на настояванията на наемателите си. Друг фактор за предварително овакантяване на обектите по улиците са по-кратките периоди на наемните контракти.

„ Съвсем предстоящо, експанзията и търсенето на нови търговски площи е в застой. До някаква степен, въпреки и мощно забавени, остават проектите за разгръщане на някои от бизнесите които бяха по-малко наранени през последните месеци - хранителни вериги, дрогерии, аптеки, магазини за бързооборотни артикули в по-ниския ценови сегмент. Активността през идващите месеци ще зависи от смяната на ограниченията и заповедта, позволяваща отваряне на комерсиалните обекти, както и от последващото държание на потребителите “, добавя Граматиков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР