Въведеният от военните президент на Мианмар предупреди, че страната е

...
Въведеният от военните президент на Мианмар предупреди, че страната е
Коментари Харесай

Повратна точка в Мианмар – армията претърпява големи загуби

Въведеният от военните президент на Мианмар предизвести, че страната е застрашена от разпад , в случай че държавното управление не успее да овладее боевете , които избухнаха в щата Шан, предава „ BBC “.

Генерал Мьонт Све , който беше назначен след прелом през 2021 година, приказва на изключително съвещание на ръководещия боен съвет , с цел да се оправи с поредицата координирани набези на антивоенни бунтовници, които нанесоха съществени загуби на въоръжените сили. Етнически размирен армии в щата Шан, подкрепяни от други въоръжени групировки, противопоставящи се на държавното управление, са завладяли десетки военни постове и са завзели гранични пунктове и пътища, по които се реализира по-голямата част от сухопътната търговия с Китай .

Това е най-сериозният крах на хунтата , откогато тя пое властта през февруари 2021 година След две години и половина битка с въоръженото въстание , което предизвика с пагубния си прелом, военните наподобяват слаби и евентуално могат да бъдат победени.

Правителството отговори с въздушни удари и артилерийски бомбардировки, което принуди хиляди хора да изоставен домовете си. Но то не съумя да притегли подкрепления или да възвърне изгубените позиции. Смята се, че измежду стотиците убити бойци е командирът на държавните сили в северната част на щата Шан, бригаден военачалник Аун Кяу Лвин , най-висшият офицер, погубен в борба след преврата.

Това, което прави нападението още по-значимо, е, че за първи път добре въоръжените бунтовници , настоящи в щата Шан, категорично причисляват себе си и военните си интервенции към по-широката акция за събаряне на хунтата и възобновяване на демократичното ръководство .

Все отново има и други фактори. Тези три размирен групи имат отдавнашни упоритости да разширят територията, която владеят. От решаващо значение е, че Китай, който нормално оказва сдържащо въздействие върху всички групировки по границата си с Мианмар , не е попречил на провеждането на тази интервенция.

Вероятно това се дължи на разочарованието му от бездействието на военното държавно управление във връзка с лъжливите центрове, които са се разраснали в щата Шан . Хиляди китайски жители и други чужденци са били принудени да работят в тези лъжливи центрове. Бунтовниците настояват, че една от задачите им е да ги закрият .

През 2021 година, когато мирните митинги против преврата бяха грубо потушени от военните и полицията, опозиционните деятели взеха решение, че нямат различен избор, с изключение на да призоват за общонационално въоръжено въстание против хунтата. Много от тях избягаха в регионите, следени от етнически бунтовници по границите на Мианмар с Тайланд, Китай и Индия, където се надяваха да получат достъп до образованието и оръжията, които липсваха на множеството от тях.

Някои одобрени етнически армии, като каренската , качинскат а и чинската , взеха решение да се съюзят с Правителството на националното единение (ПНЕ), основано от определената администрация, която беше свалена с преврата. Други не го направиха, изключително другите групи в щата Шан – голям, незаконен район, граничещ с Тайланд и Китай . Може би най-известен като един от най-големите производители на противозаконни опиати в света, щатът Шан неотдавна стартира да развива и преуспяващ бизнес с казина и лъжливи центрове.

От независимостта на Мианмар през 1948 година насам тя е обхваната от спорове и беднотия , като е разпокъсана на ленни владения на разнообразни военачалници, наркобосове или етнически бунтовници, които се борят между тях и с армията.

Две съперничещи си размирен сили настояват, че съставляват най-голямата етническа група Шан, само че през последните години четири по-малки етнически групи са основали мощни армии. Най-силната от тях е Ва , която разполага със комплицирани съвременни оръжия и към 20 000 бойци, подкрепяни от Китай. След това са Коканг – етнически китайска група с дългогодишна бунтовническа традиция; Палаунг , или Таанг – хора от отдалечени села по върховете на хълмовете, чиято войска нараства бързо след образуването ѝ през 2009 г.; и Ракхин , които в действителност са от щата Ракхин от другата страна на Мианмар . Но те имат огромно мигрантско население в източната част на страната, което е помогнало за основаването на Араканската войска , която в този момент е една от най-добре оборудваните сили в Мианмар.

През 1989 година Ва се споразумяха за преустановяване на огъня с мианмарската войска и като цяло заобикалят въоръжени конфликти . Те настояват, че са неутрални в спора сред хунтата и опозицията. Предполага се обаче, че те са източникът на доста от оръжията, предопределени за антивоенните съпротивителни групи в останалата част на страната.

Другите три етнически армии – Кокангската МНДАА, Та’анската ТНЛА и Араканската войска – са се обединили в по този начин наречения „ Братски съюз “. След преврата те неведнъж са влизали в конфликти с военните, само че постоянно поради личните си териториални ползи, а не в поддръжка на НУГ.

Тези три размирен групи дискретно са предоставяли леговище, военно образование и някои оръжия на дисиденти от други елементи на Мианмар. Но защото са ситуирани на границата с Китай, те би трябвало да се преценяват и с опасенията на Китай, който желае да резервира стабилността на границата и комерсиалния поток . Китай оказва дипломатическа поддръжка на хунтата и резервира отдалеченост от НУГ.

През юни тази година, под натиска на Китай, Алиансът на братята се съгласи да се включи в мирните договаряния с военните, макар че те бързо се провалиха. Въпреки това наподобява, че те остават настрани от по-широката революция . Операция 1027 – по този начин наречена, тъй като е почнала на 27 октомври – промени това.

Те означиха трагичен прогрес . Цели армейски елементи се предадоха без пердах. Съюзът твърди, че е завладял повече от 100 военни поста и четири града, в това число граничния пункт Чиншвехоу и Хсенви, който се намира на пътя за Мусе, основната врата към Китай. Те са взривили мостове , с цел да попречат на идването на военни подкрепления, и са обкръжили град Лаукаин , където доста лъжливи центрове се ръководят от фамилии, свързани с хунтата.

Смята се, че хиляди задгранични жители са хванати в капан в Лаукаин, където царува все по-голям безпорядък, защото хората се редят на опашки за лимитираните количества храна, останали в града. Китай предизвести всички свои жители да се изтеглят през най-близкия граничен пункт.

От Алианса на братята настояват, че крайната им цел в този момент, както и тази на НУГ, е да смъкват военното държавно управление. НУГ, чиито доброволци водят отчайващо неравна въоръжена битка против цялата мощност на армията и военновъздушните сили , приветства триумфа на алианса и приказва за нов подтик в битката си.

Народните отбранителни сили , подкрепящи НУГ, които не са толкоз добре въоръжени и опитни, колкото бунтовниците от Шан, започнаха лични набези в региони покрай щата Шан, с цел да се възползват от очевидната уязвимост на армията , и за първи път превзеха столица на област от държавните сили.

Алиансът на братята деликатно подбра времето за офанзивата си, тъкмо след случая в Лаукаин , който прекъсна търпението на Китай към хунтата.

През последната година китайското държавно управление настояваше военното държавно управление да направи повече за закриването на лъжливите центрове , които значително се ръководят от китайски синдикати. Те се трансфораха в позор за Пекин след необятното оповестяване на бруталното отношение към жертвите на трафик, попаднали в тях.

Китайският напън убеждава доста от групите на Шан, като да вземем за пример Ва, да предават на полицията в Китай хора, обвинени в присъединяване в измами. Между август и октомври повече от 4000 души бяха изпратени през границата. Но фамилиите в Лаукаин се опълчват на прекратяването на бизнеса, който им носи милиарди долари годишно.

Стотици хиляди хора са принудени да изневеряват в Югоизточна Азия: Организация на обединените нации

Източници от региона обявиха пред „ BBC “, че на 20 октомври е имало опит за освобождение на някои от хилядите хора, арестувани в Лаукаин , който се е провалил. Смята се, че охранителите, работещи за лъжливите центрове, са умъртвили няколко от опитващите се да избягат. В резултат на това общинското държавно управление на прилежащата китайска провинция изпрати остро протестно писмо с искане виновните лица да бъдат изправени пред съда.

Алиансът на братята вижда своята опция и нападна, като дава обещание, че ще затвори лъжливите центрове, с цел да успокои Китай. Китай обществено прикани за преустановяване на огъня , само че представителите на алианса настояват, че не са получавали директно искане от китайското държавно управление за преустановяване на бойните дейности. Дългосрочната им цел обаче е също по този начин да завоюват, колкото се може повече позиции в очакване на възможен срив на военното държавно управление. Това ще ги сложи във допустимо най-силна позиция за договарянията, обещани от НУГ при положение на събаряне на хунтата , за нова федерална конструкция на Мианмар .

TNLA от дълго време желае да разшири следената от нея територия отвън дребната зона на самоуправление Таанг, която ѝ е отредена в конституцията.

МНДАА желае да си възвърне контрола над Лаукаин и прилежащата граница, който загуби по време на военна интервенция през 2009 година, ръководена не от кого да е, а от военния началник на Мианмар военачалник Мин Аун Хлайнг . И всички следят армията на Аракан . Досега тя е подкрепяла единствено боевете в щата Шан. Ако реши да нападна военните в щата Ракхайн, където разполага с по-голямата част от силите си и към този момент управлява доста градове и села, хунтата ще се окаже рисково пренапрегната.

Както съобщи представител на TNLA пред „ BBC “, неговата група към този момент не вижда смисъл в договарянията с военното държавно управление , защото то няма легитимност .

Всяка договорка, която те сключат, ще бъде обезсилена от едно бъдещо определено държавно управление. Таанг, Коканг и Ва имат обща цел – да извоюват конституционно признание на държавност за своя народ в границите на нова федерална система .

Присъединявайки се към битката, тези групи могат да оказват помощ за преустановяване на военното ръководство в Мианмар. Но техните желания, които сигурно ще влязат в спор с ползите на други групи в щата Шан, са предвестител на многото провокации, пред които ще се изправят тези, които се пробват да очертаят демократичното бъдеще на Мианмар .


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР