Въведените при извънредното положение мерки, които улесняват достъпа на потребителите

...
Въведените при извънредното положение мерки, които улесняват достъпа на потребителите
Коментари Харесай

МЗХГ отговори на ЕК: Мерките за българското производство не ограничават вноса от други страни

Въведените при изключителното състояние ограничения, които улесняват достъпа на потребителите в България до продукцията на локални производители, по никакъв метод не нарушават доставките на артикули от други страни.

Това се показва в позиция на Министерството на земеделието и храните. Тя е в отговор на формалното писмо на Европейска комисия до страната ни, в което се твърди, че ограниченията в България са дискриминационни, тъй като задължавали търговците на дребно да фаворизират локалните хранителни артикули. Европейска комисия пояснява това като ограничение на свободното придвижване на артикули.
Европейска комисия с предизвестие: България дискриминира вносните хранителни артикули Мярката беше въведена в отговор на икономическите последствия върху бизнеса у нас от COVID-19
МЗХГ приложи мярката след икономическата рецесия върху бизнеса, разследване на COVID-19. Целта беше да се подтиква родното произвеждане.

Комисията даде един месец на България, с цел да отговори.

„ Предприетата мярка не визира свободното придвижване на артикули, създадени в други страни, защото Постановлението, издадено на съображение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, не планува възбрана и ограничавания за предложение на продукция от страни членки на Европейски Съюз и трети страни. По никакъв метод не се нарушават досегашните доставки в комерсиалните обекти на артикули, импортирани от други страни и артикули, които могат да се оферират на пазара във всички търговски обекти в страната “, разясниха по-късно от отрасловото министерство.

Оттам прибавят, че дейностите от последните месеци са ориентирани в поддръжка на българското произвеждане, на дребните и локални производители за опазване на поминъка им поради карантинираните региони, затруднените транспортни връзки и риска от преместване на болестта при превозване.
Земеделският министър и комерсиалните вериги се схванаха за българските артикули Обхватът касае всеки притежател на повече от 10 обекта за търговия с храни в страната
„ В член 2 от признатото Постановление се дефинират правила за сурово мляко и за предложение на млечни артикули, като същото е в развой на смяна след координиране със заинтригуваните страни. Въведените ограничения не водят до деформиране на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в употребява на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са признати в изискванията на невиждана и световна здравна, икономическа и даже комерсиална рецесия “, се чете още в писмото.

МЗХГ ще изпрати в период обосновано мнение до Европейската комисия по отношение на признатото Постановление за обезпечаване на районна продукция в комерсиалните вериги.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР