Въведените меки мерки трябваше да продължат поне още един-два месеца,

...
Въведените меки мерки трябваше да продължат поне още един-два месеца,
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Може и още една година, а дори и повече да продължи заразяването с коронавируса


Въведените меки ограничения трябваше да продължат най-малко още един-два месеца, тъй като тъкмо разпускането им докара до разрастването на епидемията ". Това сподели пред БНР учен Богдан Петрунов, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Според него, в случай че не бяха позволени публични интензивности като футболни мачове и абитуриентски балове, е можело да сме в доста положително положение на преодоляване на епидемията.

Акад. Петрунов още веднъж подсети, че дълго време ще живеем в тази епидемиологична конюнктура и би трябвало отговорно да съблюдаваме противоепидемичните ограничения. Той допусна, че неизбежно ще стигнем до увеличение на броя на инфектираните и до стягане на ограниченията още веднъж.

" Постоянно се приказва за брой на позитивни проби. Това още нищо не значи, тъй като на един пациент му се вършат до 5 PCR теста. За да сме сигурни какъв брой хора в действителност са инфектирани, би трябвало да отчитаме по какъв брой теста са правени на един субект, едно ЕГН ", изясни ученият.

Той беше безапелационен, че отчитането на инфектираните хора и на умрелите би трябвало да става на избран брой, с цел да се вижда какво е действителното разпространяване на инфекцията.

" Иначе ние получаваме едни числа и данни, само че какво тъкмо значат, без да кажем какъв брой инфектирани имаме на 100 хиляди или на 1 милион, мъчно ще забележим какво е разпространяването на инфекцията ", разяснява Петрунов.

Акад. Богдан Петрунов предвижда, че може и още една година, а даже и повече да продължи заразяването с ковид.

" Докато има хора, които могат да бъдат инфектирани, той ще продължи да се популяризира. Най-малко 70-80% от човечеството би трябвало да се болести, с цел да изчезне. Но най-малко 50% в една страна да се, това ще даде опция да загасне вирусът и неговото разпространяване да спре ", счита той.

По думите на учения изрично е потвърдено, че вирусът се задържа повече от 2-3 дни върху плоскости, а до 3 часа може да се резервира във въздуха - под формата на аерозоли.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР