Във второто издание на кампанията Ние броим врабчетата, бяха преброени

...
Във второто издание на кампанията Ние броим врабчетата, бяха преброени
Коментари Харесай

Преброиха над 4000 врабчета у нас за 2018 г.

Във второто издание на акцията " Ние броим врабчетата " , бяха преброени 4071 врабчета през 2018 г . Това е с 2635 по-малко спрямо 2017 година, като в уеб страницата vrabcheta.bg бяха регистрирани 6706 врабчета.

Това сочат данните от Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) показани в Световния ден на врабчето. Те са събирани през последните години за разпространяването на елементарни типове птици.

Анализът на данните демонстрира опазване на наклонността да бъдат следени повече домашни врабчета в страната , следвани от полското и испанското врабчета.

Миналата година броенето на врабчетата протече в общо 331 местоположения в 90 обитаеми места в страната.

Традиционно най-вече данни постъпват от София, където преброяването е протекло на 126 места, само че за жалост в 40% от тях не са открити врабчета. Като цяло през 2018 година в 21% от локациите, на които е извършено наблюдаване, не са следени врабчета и това е с 5% повече, в сравнение с през 2017 година
 За повторно броим врабчетата в България
За повторно броим врабчетата в България

Броенето е през месец май

Тази година врабчетата ще се броят през май , с цел да се обхване и единственият мигриращ тип - испанското врабче.

Врабчетата съпътстват живота на индивида от 100 века. В България се срещат пет типа врабчета. Най-познати, обаче, са домашното, полското и испанското врабчета. Именно тези три типа живеят покрай хората.

През последните две години Българско дружество за защита на птиците провежда и организира акцията " Ние броим врабчетата ", с която желае да притегли вниманието на повече хора в цялата страна към птиците, прелитащи край нас. Ц елта на акцията е да се разкрие закономерностите в разпространяването на домашното, полското и испанското врабчета, както и да откри желаните от тях места за хранене и размножаване.

В преброяването на врабчетата вземат участие доброволци от разнообразни краища на страната.
 Доброволци преброиха врабчетата
Доброволци преброиха врабчетата

Акцията се организира за втора година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР