Във вторник зараза с африканска чума при пет от прасетата

...
Във вторник зараза с африканска чума при пет от прасетата
Коментари Харесай

Собственик на свинекомплекс: Мерките срещу чумата не бяха достатъчни

Във вторник болест с африканска чума при пет от прасетата в най-големия свинекомлекс във Великотърновско са открити от частна лаборатория в Русе, а през днешния ден резултатите бяха дефинитивно доказани от Агенцията по сигурност на храните, съобщи БГНЕС в района.
Според Лефтер Лефтеров, притежател на свинекомплекс в района, вирусът е заловен в доста ранен стадий и към момента няма смъртност при прасетата. " Още преди година взех ограничения за запазване на животните. Много неща не са свършени от всички ни - от най-високо до най-ниско равнище, каквото се е случило се е случило, въпроса е да остане единствено в Северна България ".
Всички подстъпи към свинекомплекса се охраняват от полиция. В село Българско Сливово са построени и няколко дезинфекционни площадки. В идващите дни 17 500 животни ще бъдат умъртвени и загробени в 90 декара терен в покрайнините на селото.
" Имаме всички документи, които позволяват навръх този терен да бъдат загробени животните. При състояние, че имаме съществени проблеми с унищожаването на фермата в Българско Сливово при нужда ще обявим и бедствено състояние “, заяви пред БГНЕС ръководителят на общинския съвет в Свищов доктор Кристиян Кирилов.
До 5 август притежателите би трябвало да изколят домашните си свине в 20-километровата зона към втория по величина свинекомплекс във Великотърновско - този в региона на Лясковец, където към този момент е почнало избиването на животните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР