Във вторник Венецуела ще започне предварителната продажба на своята криптовалута

...
Във вторник Венецуела ще започне предварителната продажба на своята криптовалута
Коментари Харесай

Венецуела започва да продава своята криптовалута от утре

Във вторник Венецуела ще стартира предварителната продажба на своята криптовалута " petro ". Президентът Николас Мадуро изрази очаквания, че тя ще помогне за реализирането на финансови транзакции и избягването на глобите, наложени от Запада, написа CNBC.

И Съединени американски щати, и Европейският съюз постановиха стопански наказания на Венецуела поради ерозирането на демократичните правила и автократичното държавно управление. През предходната година Economist Intelligent Unit намали оценката от " хибриден режим " на " властнически режим ".

 Закъсала Венецуела губи и последния си източник на доходи
Закъсала Венецуела губи и последния си източник на доходи

Страната не е добивала толкоз малко нефт от 30 години насам

" Petro " ще бъде подкрепена от нефт, газ, злато и запаси от диаманти, споделят държавното управление. В петък регулаторът в Каракас съобщи, че чака вложения от Катар, Турция, както и други страни от Близкия изток, а също по този начин и от Съединени американски щати и европейски страни.

Множество обаче се съмняват в триумфа на цифровата валута, както и че тя ще помогне на стопанската система на страната и нейния народ, който страда от дефицит на храна и медикаменти.

Франциско Торо, венецуелски публицист, споделя, че страната се обръща към криптовалутите от " обезсърчение " поради икономическата изолираност от Съединени американски щати. Част от това е опитът за набиране на средства от нетрадиционни заемодатели от Русия и Китай. Той показва още, че глобите от Съединени американски щати и Европейски Съюз не са главната причина, заради която Каракас не може да притегли средства - просто страната е в такава икономическа обстановка, че никой не желае да влага. В края на предходната година страната разгласи несъстоятелност.

 Останала без пари Венецуела предлага диаманти против медикаменти
Останала без пари Венецуела предлага диаманти против медикаменти

Бартерите се завръщат и по улиците на Каракас

Освен кошмарна инфлация, Венецуела би трябвало да се оправи и с колапс в добива на нефт - единственият ѝ източник на приходи, който се срина с 29% през 2017 година.

Друг анализатор обаче счита, че " petro " е " отлична концепция " и може да послужи като предвестител на сходни планове от други международни водачи, в това число президента на Русия Владимир Путин.

" Путин и Мадуро имат проблеми, които доста си наподобяват ", споделя Мати Грийнспан, старши пазарен анализатор в eToro. " И двамата са прекомерно подвластни от цената на петрола, която през последните няколко години е много нестабилна. И двамата имат проблем с наложените от Съединени американски щати наказания ".

През последните месеци на няколко пъти се появяват клюки, че Русия обмисля цифрова версия на своята рубла.

 Венецуела основава своя криптовалута
Венецуела основава своя криптовалута

" 21 век е тук! ", разгласи президентът Мадуро
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР