Във вторник върховният комисар на ООН за правата на човека

...
Във вторник върховният комисар на ООН за правата на човека
Коментари Харесай

ООН: Пълната блокада на ивицата Газа нарушава международното право

Във вторник висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк прикани всички страни с въздействие в региона да подхващат ограничения за неутрализиране на " бурето с барут " в Израел и окупираните палестински територии, цитира думите му Би Би Си.

Той акцентира, че международното филантропично право и човешките права би трябвало да се съблюдават при всевъзможни условия.

Международното филантропично право не разрешава лишаването на хората от това, от което се нуждаят, с цел да оцелеят, сподели Тюрк.

" Налагането на обсада, която излага живота на цивилни на риск, като ги лишава от артикули, нужни за оцеляването, е неразрешено от интернационалното филантропично право ", сподели той.

Всякакви ограничавания върху придвижването на хора и артикули за осъществяване на блокада би трябвало да бъдат оправдани от военна нужда, в противоположен случай те могат да се равняват на групово наказване.

" Всички страни в спора би трябвало да съблюдават интернационалното филантропично право. Те би трябвало неотложно да прекратят офанзивите против цивилни и офанзивите, които се чака да доведат до непропорционално огромен брой цивилни смъртни случаи, пострадвания или вреди на цивилни обекти ", сподели Тюрк.

" Призовавам палестинските въоръжени фракции неотложно и абсолютно да освободят всички цивилни, които са били хванати и към момента са арестувани. 

Вземането на заложници е неразрешено от интернационалното право ", сподели висшият комисар.

Тюрк счита, че е изключително значимо всеки човек, лишен от независимост в окупираните палестински територии и Израел, да бъде третиран хуманно.

Напрежението в Близкия изток внезапно набъбна, откакто в нощта против събота бойци на " Хамас " навлязоха в южните елементи на Израел, убиха десетки и взеха заложници, като това се случи на фона на масиран ракетен обстрел от линията Газа.

Израел разгласи " положение на война "  официално и приготвя отговор. Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан съобщи, че е време да се " заличи терористичната инфраструктура на " Хамас ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР