Във вторник управителят на Аржентинската централна банка Луис Капуто подаде

...
Във вторник управителят на Аржентинската централна банка Луис Капуто подаде
Коментари Харесай

Управителят на Аржентинската централна банка изненадващо подаде оставка



Във вторник шефът на Аржентинската централна банка Луис Капуто подаде изненадващо оставка по-малко от четири месеца, откакто той пое този виновен пост, оповестява " Уолстрийт джърнъл ". Оставката е реалност в миг, когато държавното управление на латиноамериканската страна пробва да се оправи със сериозните стопански разтърсвания и със обществените безредици, до момента в който договаря с Международния валутен фонд за избавителна финансова стратегия.

Луис Капуто цитира персонални аргументи за напускането на значимия пост, като неговото решението идва в миг на солидна амортизация на аржентинското песо и когато текат полемики с МВФ по отношение на политиката на обмени курсoве, която би трябвало да организира Аржентина.

Той ще бъде завещан от Гуидо Сандлерис, върховен чиновник от Министерството на финансите, който има докторска степен от Колумбийския Университет и който специализира в региона на финансите, макроикономиката и интернационалната стопанска система. Преди това Сандлерис е бил учител в университета " Торкуато ди Тела " в Буенос Айрес и е бил гостуващ анализатор във Федералния запас на Минеаполис и в МВФ.

Неочакваното оставка на Капуто идва в миг, когато президентът на страната Маурисио Макри е изправен пред разрастващи се враждебни реакции вкъщи в резултат на внезапното стесняване на стопанската система и двуцифрената инфлация. Също във вторник главните профсъюзи организираха обща стачка, противопоставяйки се на проектите на държавното управление да бъдат понижени обществените разноски. Според редица анализатори аржентинската стопанската система е изправена пред криза, откакто брутният вътрешен артикул се сви с цели 4,2% през второто тримесечие на актуалната година.

Новината за изненадващата оставка на Луис Капуто предизвика внезапна амортизация на аржентинско песо с 4,65% по отношение на щатския $, като от началото на годината то загуби близо 50% от цената си. Продължаващият напън от продажби, на който е подложено аржентинското песо, е реалност, макар че през предишния месец централната банка, отпред с Луис Капуто, взе решение да усили фрапантно лихвените ставки до 60%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР