Във вторник цените на петрола се повишиха след решението на

...
Във вторник цените на петрола се повишиха след решението на
Коментари Харесай

Защо цените на петрола реагират на китайската икономика?

Във вторник цените на петрола се покачиха след решението на Китай да понижи главните лихвени проценти по заемите, което се очакваше да подтиква икономическия напредък.

Очакваното повишаване на търсенето на нефт за тази година обаче наподобява по-ниско от първичните упования, което показва смесени вероятности пред най-големия вносител на недопечен нефт в света.

Суровият нефт вид “ ” нарастна с 0.9%, или 69 цента, достигайки $76.78 за барел. Обратно, американският недопечен нефт West Texas Intermediate (WTI) за юли означи нищожно намаляване от 3 цента в съпоставяне със затварянето от предходния петък, като се откри на равнище от $71.75. Срокът на деяние на контракта за юли изтича в края на днешната комерсиална сесия.

За разлика от него договорът за недопечен нефт WTI с доставка през август, който е по-активен, означи непретенциозно покачване от 10 цента по отношение на петък, достигайки $72.03 за барел. В понеделник договорът за WTI не беше организиран заради формален празник в Съединени американски щати.

Неотдавна Китай вкара понижение с 10 базисни пункта на два референтни лихвени % по заемите, което съставлява първото сходно намаляване от 10 месеца насам. Тези понижения обаче не бяха толкоз нападателни, колкото предвиждаха някои специалисти.

Тина Тен, пазарен анализатор в CMC Markets в Окланд означи, че търговците на нефт може да се нуждаят от доста икономическо възобновяване в Китай, с цел да подобрят прогнозите си за търсенето на нефт.

Намаляването на лихвените проценти последва неотдавнашните стопански данни, които демонстрират, че в търговията на дребно и в индустриалния бранш на Китай е мъчно да се поддържа по-ранната инерция, следена през тази година.

Макар че търсенето на недопечен нефт в Китай за 2023 година се чака да нарасне с 3.5% спрямо предходната година, откривател от изследователското звено на Китайската национална петролна корпорация загатна във вторник, че тази оценка е с към 1% по-ниска от предходната оценка през март.

Вносът на мазут в Китай леко понижа през май, откакто през април доближи десетгодишен връх. Намалените потребителски разноски, породени от по-високите лихвени проценти, могат да допринесат за понижаване на търсенето на нефт.

Що се отнася до предлагането, износът на недопечен нефт и добивът на нефт в Иран доближиха нови високи стойности през 2023 година, макар че са изправени пред наказания от страна на Съединени американски щати.

Освен това Русия възнамерява да усили морския експорт на дизелово гориво и газьол през този месец, компенсирайки съкращенията на производството, въведени от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, в това число Москва.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР