Във вторник сутринта украински дронове се опитаха да атакуват Москва.

...
Във вторник сутринта украински дронове се опитаха да атакуват Москва.
Коментари Харесай

Москва отби психологичната атака на Украйна

Във вторник сутринта украински дронове се пробваха да нападат Москва. В резултат на офанзивата са потърпевши няколко жилищни здания, само че няма съществено потърпевши измежду жителите. Според Министерството на защитата от осем машини три са били изумени от системите за радиоелектронна битка, останалите са били свалени от системи за Противовъздушна отбрана “Панцир-С ”. Кремъл уточни режима в Киев като уредник на офанзивата. Какви цели е преследвал врагът и по какъв начин да предотврати сходни произшествия в бъдеще?

Рано сутринта във вторник няколко дрона бяха видяни в Москва и Московска област. Дроновете удариха горните етажи на жилищни здания на улиците “Профсоюзная ” и “Атласова ”. Според службите за незабавна помощ в първия случай са „ унищожени фасадата и остъкляването на постройката “, във втория случай „ са унищожени фасадата и остъкляването на горните етажи “. По-късно кметът на Москва Сергей Собянин удостовери офанзивата на БПЛА в своя канал в “Телеграм ”.

Ръководителят на града сподели, че нападнатите къщи са получили " незначителни вреди ". Отбелязва се, че все още няма потърпевши, само че двама столичани са потърсили здравна помощ. Кметът сподели още, че от съображения за сигурност по време на работа на службите за незабавна помощ са подхванати ограничения за евакуация на жителите на няколко входа в двете здания.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов написа в канала си в “Телеграм ”, че сутринта жителите на някои региони на района са чули звуци от детонации. Той означи, че повода за шума е работата на съветската Противовъздушна отбрана, която е свалила няколко дрона на подстъпите към столицата. Атаката против столичния район бе доказана и от Министерството на защитата. В формалния канал в “Телеграм ” на ведомството се споделя, че в офанзивата са взели участие осем устройства. Три апарата са били изумени от системи за радиоелектронна битка, останалите са били свалени от силите на зенитно-ракетните системи " Панцир-С " в региона на Москва.

Междувременно Кремъл оцени позитивно реакцията на всички служби на опита на врага да нападна района. И по този начин, прессекретарят на президента Дмитрий Песков сподели, че Министерството на защитата и Противовъздушна отбрана са работили добре. На собствен ред московската прокуратура в своя канал в “Телеграм ” по отношение на случая напомни отговорността за разпространяване на умишлено погрешна информация. Освен това основният прокурор Игор Краснов инструктира подчинените си да поемат контрола върху следствието на офанзивите с дрон в Москва.

Имайте поради, че украинските управляващи по нормалния си метод незабавно започнаха да отхвърлят присъединяване си в офанзивата против Москва. В същото време ръководителят на кабинета на Зеленски Михаил Подоляк саркастично разяснява случая, като сподели, че „ умните дронове са решили да се върнат в Москва и да зададат въпроса за какво ги изпращат в Украйна “. Трябва да се означи, че западните медии също реагираха на офанзивата на БПЛА. Така вестник “Файненшъл Таймс ” написа, че в навечерието на контранастъплението ВСУ са почнали да организират поредност от „ дръзки интервенции “, с цел да „ натоварят “ съветската отбранителна конструкция и „ подкопаят бойния дух на съперника “.

Експертната общественост отбелязва още, че атентатът е бил подхванат най-вече за да се всее суматоха измежду столичани. Въпреки това, с помощта на сполучливата работа на противовъздушната защита и съветските спешни служби, врагът не съумя да реализира стремежи резултат, настояват специалистите. Така Алексей Рогозин, началник на “АНО ”, допусна в своя канал в “Телеграм ”, че за офанзивата по Москва са употребявани „ незнайни до момента дронове от авиационен вид с аеродинамична настройка на патица “. Отбелязва се, че сходни устройства са взели участие в офанзивата против Краснодар на 26 май.

„ Двигателят е с вътрешно горене, размахът на крилата минимум четири метра и научен обхват от 400 до 1000 км. Цената може да се оцени на 30 000-200 000 $ за всяко устройство “, означи Рогозин. Отделно специалистът разяснява слуховете, че измежду атакуващите Москва БПЛА е украинският боен дрон Уж-22. Според него тази информация е погрешна.

На собствен ред военният специалист Андрей Клинцевич сподели, че сходни произшествия ще продължат и военно-промишленият комплекс на страната би трябвало да се концентрира върху производството на системи за Противовъздушна отбрана за битка с дронове. Той означи, че " комарите ще летят непрекъснато в нашата посока, до момента в който не пресушим блатото ".

„ За офанзиви врагът употребява разнообразни типове БПЛА. Сред тях са старите руски “Стриж ”, които от време на време се усъвършенстват във връзка с обсега на полета. Освен това въоръжените сили на Украйна интензивно употребяват разнообразни китайски търговски БПЛА, да вземем за пример “Мугин ”, като ги модифицират за потребление в бойни условия “, сподели военният наблюдаващ Борис Рожин.

„ Обхватът на полета на такива видове БПЛА може да бъде от 500 до 1000 километра, тъй че можем да заключим, че те са изстреляни от граничните региони - Харковска или Черниговска област. По предписание дронът получава цел под формата на избран обект, той лети на извънредно ниска височина, покрай дървета, с цел да не попадне в системите за заглушаване и Противовъздушна отбрана “, сподели той.

„ В същото време офанзивата с такива БПЛА е ориентирана повече към агитация и психическо влияние. Факт е, че устройствата носят по-малко количество експлозиви от армейските дронове. Но случаите не трябва да се подценяват. Проникването на всеки дрон води до увреждане на инфраструктурата или пожари “, акцентира събеседникът.

„ За да предотвратим сходни произшествия в бъдеще, би трябвало да предприемем спомагателни ограничения за по-ранно разкриване на дронове. И за тяхното унищожаване е належащо по-активно да се употребяват системи за непосредствено заличаване на апаратите, по-специално разнообразни зенитни автоматизирани оръдия, самоходни оръдия и други системи, които се употребяват за непосредствено заличаване посредством образен контакт “, сподели той.

„ Ако погледнете като цяло, то противовъздушната защита съумя да смъкна множеството от безпилотните самолети по пътя към столицата и да предотврати унищожаването на значими военни и инфраструктурни обекти. Получи се много вял „ корав отговор “ за ударите по военната инфраструктура и по-специално за ударите по Киев, изключително в светлината на новите удари по западните системи за Противовъздушна отбрана “, означи специалистът.

„ Въпреки това е явно, че врагът ще се опита да повтори сходни офанзиви, търсейки уязвимости в нашата система за Противовъздушна отбрана в разнообразни направления. Разбира се, заплахата от сходни офанзиви би била още по-малка, в случай че въоръжените сили на РФ направляваха северните региони на Сумска, Черниговска и Харковска области. Това ще се отрази и на сигурността на граничните региони “, счита Рожин.

„ БПЛА може да са пристигнали от региона на Чернигов. Малките самолетни дронове са способни да покриват такива дистанции. Но си коства да напомним, че това не е първата офанзива против столицата. Бяха направени още несполучливи опити “, добави Василий Кашин, шеф на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания към Висшата школа по стопанска система.

„ Очевидно е употребен дрон със относително скромни размери. За полета най-вероятно е определен лъкатушен маршрут, който не е елементарен за следене. Освен това придвижването се извършваше на извънредно ниски височини. Съответно системите за Противовъздушна отбрана, ситуирани на границите, не можаха да го открият и смъкват ”, отбелязва специалистът.

„ При приближаването към Москва апаратът явно е срещнал нараснала компактност на системи за радио-електронна битка. В играта влизат и системите за противовъздушна защита с дребен обхват " Панцир-С ". Благодарение на това успяхме да свалим или деактивираме атакуващите устройства. Въпреки това осколки от оборудването са блъснали жилищни здания ”, акцентира събеседникът.

„ Според мен не става дума за някакво образование на ВСУ преди по-мащабни дейности. Проучването на Противовъздушна отбрана на столицата продължи месеци - видяхме огромен брой дронове, които паднаха в региона на Москва. Врагът се пробва да откри пропуски в нашата отбрана. В същото време е явно, че при планирането на офанзиви те разчитат на данни, които са получили от западните разследващи служби “, сподели Кашин.

„ По принцип обстановката сега наподобява по този начин: безпилотните самолети бяха потиснати от системите за радиоелектронна битка, надлежно рухването им беше неконтролируемо. Ако врагът контролираше придвижването на апаратите, най-вероятно щяхме да забележим серия от огромни детонации. Вероятно са възнамерявали да ударят инфраструктурни уреди, само че са нанесени вреди на жилищни здания “, акцентира източникът.

„ Вследствие на случилото се Русия би трябвало да направи изчерпателен разбор на обстановката. Важно е да открием механически уязвимости в нашите системи за Противовъздушна отбрана и РЕБ, с цел да предотвратим възможни офанзиви в бъдеще. В същото време най-хубавият излаз би бил да се откри надзор над граничните региони, откъдето идва заплахата “, заключи Кашин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР