Във вторник сутрин продължава да се забелязва разлика между западните

...
Във вторник сутрин продължава да се забелязва разлика между западните
Коментари Харесай

Защо въздухът в Европа се изчисти през уикенда, а в България - не

Във вторник заран продължава да се вижда разлика сред западните и източните страни из Европа

[Европейска организация по околна среда] Мерките за обществена изолираност и последвалото прекъсване на стопанската система доведоха до такава степен, че разчистиха въздуха из европейските столици. Градове с типично нечист въздух като Париж, Мадрид или Брюксел в този момент наподобяват много по-добре, най-много поради празните от коли улици.

Картата на Европа като че ли (отново) обаче е разграничена от невидима крива линия - на запад е чисто, а на изток - не и има високи стойности на показателите за замърсяване на въздуха на Европейската организация по околна среда (European Environmental Agency - EEA).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Причините за това разделяне са няколко. Както стана ясно, в Западна Европа главният източник на замърсяване е превозът, който в актуалната обстановка е мощно стеснен, до момента в който в страни като България по-значим проблем са фините прахови частици от битово отопление. Второ, евентуално обстановката има и натурален отговор - дохвърчал прахуляк от други страни.
Какво демонстрират данните

Справка в системата на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) демонстрира, че през март качеството на въздуха е било най-вече в нормите. По данни от измервателната станция " Надежда " в София през целия март стойностите на ФПЧ10 са били в допустимите граници, само че на 27, 28 и 29 март средноденонощната норма от 50 mg/m3 за фини прахови частици е превишена.

Понеделник заран

[Европейска организация по околна среда]
Аналогични резултати демонстрират и станциите в Благоевград, Кърджали, както и тази в Пловдив в жк " Тракия " (където е имало превишение и на 2 март). В Сливен да вземем за пример обаче превишавания не са видяни. Там станцията на Изпълнителна агенция по околна среда е сложена на кръстовище.

Неделя, ранен следобяд

Увеличаване

Неделя, ранен следобяд

Преглед на оригинала [Европейска организация по околна среда] Смаляване

Освен България проблем в края на предходната седмица имаше и в Полша, Чехия, Северна Македония, Словакия, Босна и Херцеговина и Словения, където картата беше оцветена в лилаво или тъмночервено.

Същевременно Португалия, Англия, Испания, Италия изглеждаха чисти.

Неделя, 29 март

Увеличаване

Неделя, 29 март

Преглед на оригинала [Европейска организация по околна среда] Смаляване

В Западна Европа главното замърсяване е от азотен диоксид, чийто източник най-много е трафикът, отбелязва Боян Рашев, специалист по стабилно развиване и ръководещ сътрудник в denkstatt, пред " Капитал ". В събота обаче Франция въпреки всичко е нечиста, сочи информация в Единен европейски акт.

Понеделник, 30 март

[Европейска организация по околна среда]
На запад от ФПЧ

Навсякъде азотните диоксиди " изчезнаха " поради понижения превоз, изяснява Боян Рашев, като отбелязва, че в Западна Европа няма замърсяване с тънък прахуляк по този начин или другояче. На фона на това обаче у нас битовото отопление играе сериозна роля, по тази причина и при намаление на температурите и престой на хората у дома се чакат и по-високи концентрации на ФПЧ. " Ако в този момент имахме естествени, качествени измервания, можеше да се направи доста хубава оценка какъв брой замърсява битово отопление и какъв брой - трафикът, споделя пред " Капитал " климатологът доцент Георги Рачев. На фона на това ограниченията и вложенията в страната са съществено фокусирани върху превоза - по-конкретно публичния.

Освен това има и естествено трансгранично запрашаване над района на България и съседките ѝ. В ефира на bTV в понеделник Стефан Димитров, съосновател на гражданската мрежа за премерване на качеството на въздуха airbg.info, oбясни, че в средата на предходната седмица в Туркменистан и Казахстан се е развила стихия, в резултат на която е пристигнал прахуляк и до България. " Трансграничното замърсяване е натурален развой, който доста мощно влияе на качеството на въздуха ", посочи Рашев пред " Капитал ".

Стефан Димитров обаче означи, че новата система за премерване на качеството на въздуха на Столичната община не е отразила тези промени през уикенда, които и формалната система за мониторинг на Изпълнителна агенция по околна среда, и гражданската airbg са засекли. " Нашите станции съумяха да отчетат замърсяването и нашата карта беше в алено при зелена в предходните дни, откогато се вкараха рестриктивните мерки. 22-те станции на Столичната община обаче не хванаха замърсяването, което слага доста огромен въпрос какво и за какво се случва с техните данни ", съобщи той. Системата проработи в края на 2019 година и беше построена от " Телелинк бизнес сървисис ". Тя съдържа 22 станции за премерване на качеството на въздуха, които ще наблюдават за най-разпространените замърсители на въздуха - прахови частици, CO, NO2, SO2, температура, мокрота и налягане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР