Във вторник столицата на Ливан Бейрут бе разтърсена от най-тежката

...
Във вторник столицата на Ливан Бейрут бе разтърсена от най-тежката
Коментари Харесай

Кой печели и кой губи от мега взрива, който опустоши Бейрут?


Във вторник столицата на Ливан Бейрут бе разтърсена от най-тежката детонация след тази, осъществена при нападението, при което на 14 февруари 2005 година беше погубен някогашният министър председател Рафик Харири.

Политическите наблюдаващи считат, че злополуката, която се случи в пристанището на Бейрут, ще означи повратна точка в историята на Ливан и ще аргументи рискови разриви в Близкия изток, проучват от Анадолската организация.

Въпреки че на пръв взор може да наподобява като инцидентно събитие, специалистите плануват, че резултатите от него ще имат резултат на „ стратегически дейности “, написа БГНЕС.

Въпреки известните митинги в страната, които са дейни от няколко месеца заради една от най-тежките стопански рецесии в Ливан след гражданската война през осемдесетте години на предишния век и други събития в Сирия и Израел свързани с Ливан, към този момент няма и най-малката индикация, която да сочи външна офанзива.

Фактът, че Бейрут се управлява от шиитската организация Хизбула, пожарът, който провокира детонацията на 2750 тона амониев нитрат и дребните детонации, предшестващи последната, оставят голям брой въпросителни.

Самият ливански президент Мишел Аун сложи под въпрос съхраняването на такова количество мощно избухливи химикали в склад в продължение на шест години.

Ливанските управляващи оповестиха, че първият пожар е избухнал в склад номер 12, който принадлежи на Хизбула. Тези събития сложиха Хасан Насрала, общоприет секретар на Хизбула, в центъра на обвиняванията.

Столичният архиепископ на сирийската маронитска черква в Антиохия Бечара Бутрос Рай акцентира още веднъж нуждата Ливан да остане неутрален във връзка с Хизбула.

Бившият външен министър Насиф Хити подаде оставка пред премиера Хасан Диаб в понеделник, чието държавно управление се преглежда като уголемение на Хизбула.

Специалният арбитражен съд за Ливан трябваше да разгласи присъдата си за отговорността за убийството на Рафик Харири в петък. Някои считат, че обвиняването ще се насочи към Хизбула

Политическият наблюдаващ Мохамед Моджахид ал Заяд споделя, че събитията преди злополуката наклоняват везните към Хизбула, само че че Израел е страната, която има оптимално изгода от нея.

Според Заяд натискът против Хизбула в Ливан ще се усили след детонацията, до момента в който Насрала ще бъде в затруднено състояние на интернационалната сцена.Според него, задачата на гърмежа е бил някогашният министър председател и наследник на Рафик, Саад Харири.

От своя страна има такива, които имат вяра, че последните събития в Ливан ще отдалечат тази страна от Иран и ще я приближат до Европа и Съединените щати.

Тези наблюдаващи напомнят, че Франция оказва напън върху Съединени американски щати да се намесят в Ливан, само че администрацията на Доналд Тръмп не гледа с положително око на тази концепция. Въпреки това, детонацията дава на Съединени американски щати опция да се включат повече в Ливан.

Предполага се, че Хизбула ще губи позиции в Ливан занапред нататък, до момента в който въздействието на Саад Харири ще нараства.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР