Във вторник Столичният общински съвет се събира на извънредно заседание

...
Във вторник Столичният общински съвет се събира на извънредно заседание
Коментари Харесай

Общинският съвет решава дали Перник да ползва софийската водопроводна мрежа

Във вторник Столичният общински съвет се събира на изключително съвещание с една-единствена точка в програмата: решение по изпратеното предходната седмица от държавното управление писмо с искане София да даде водопроводната си мрежа, с цел да може да бъде решена водната рецесия в  Перник, предаде БГНЕС.
Преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че е упълномощила правенето на отчет за това дали при сходна скица би имало риск за водоподаването на столицата. „ Искам наложително да има спирателен механизъм на резервоара в Мало Бучино, с цел да са спокойни софиянци, и с цел да е ясно, че когато желаеме, можем да спрем водата към Перник. Още тази година желая да стартира ремонтът на стената на Бели Искър, с цел да се съблюдават рестриктивните мерки в размера на язовира, заложени поради неприятното положение на стената “, заяви Фандъкова. И добави, че „ Софийска вода “ разполага с надзорен център в Бистрица, който във всеки един миг управлява всеки литър вода във водопровода на София.
Ползването на водопреносната система на столицата ще бъде възмездно – двата ВиК оператора ще подпишат съглашение, като цената на водата и за софиянци, и за перничани, няма да се покачва, увери Фандъкова предходната седмица. „ Изграждането на връзката Мало Бучино – Перник ще бъде с държавно финансиране. София – посредством концесионера си, дава отговор за връзките до границите на Столична община, а оттова нататък – регионалната администрация, страната, и другите общини “, посочи кметът.
Припомняме, че държавното управление предложи решение на водната рецесия в Перник чрез подаване на вода от бент. „ Белмекен ” до  Перник, като се употребява водопреносната мрежа на София. За задачата ще бъде издигнат нов тръбопровод и помпена станция за 25 млн. лева
Според предлагането на държавното управление вода от " Белмекен " ще се пренасочва към язовир " Бели Искър " над Самоков. Оттам по в този момент съществуващия тръбопровод водата ще се влива във водопреносната мрежа на София, и посредством байпасен тръбопровод, който занапред ще се строи от Мало Бучино към пернишкия кв. " Изток ", водата ще доближава перничани. Водопроводът ще бъде издигнат за 35-45 дни, а страната ще заплати на Столичната община за прекосяването на водите през нейните водопроводи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР