Във вторник следобед европейските пазари отбелязаха спад, тъй като търговците

...
Във вторник следобед европейските пазари отбелязаха спад, тъй като търговците
Коментари Харесай

Спад на европейските пазари след нападението на Иран срещу Израел

Във вторник следобяд европейските пазари означиха спад, защото търговците останаха деликатни към събитията в Близкия изток и възприеха новите стопански индикатори от Китай.

Малко след средата на деня на 16 април немският Dax се намали с 1.39% до 17,778.64 пункта, френският CAC 40 се намали с 1.29% до 7,944.92 пункта, а английският FTSE 100 също означи спад от 1.42% до 7,851.74 пункта.

Търговската интензивност денем в Европа отразяваше предпазливостта на вложителите, които следяха настоящите вести от Близкия изток, изключително във връзка с възможна ескалация сред Израел и Иран.

Тези внимателни настроения последваха изстрелването от Иран на 300 въздушни безпилотни летателни апарата и ракети към Израел в границите на ответни дейности. Въпреки това израелската защита, подкрепена от Съединени американски щати, Обединеното кралство и европейските съдружници, съгласно известията е прихванала 99% от заканите.

Матю Райън, началник на отдела за пазарна тактика във компанията за финансови услуги Ebury, означи в записка за клиенти във вторник, че вложителите са намерили кураж в ефикасното обезвреждане на удара от страна на Израел и неговите съдружници, който изглеждаше по-скоро алегоричен, в сравнение с ориентиран към значително опустошение.

Пазарните участници откриха утешение и в апелите на международните водачи за обмислен отговор от страна на Израел. Вследствие на това петролните фючърси се търгуваха без смяна до през вчерашния ден.

Въпреки това Райън предизвести, че посоката на пазара ще зависи от мащаба на възможните ответни ограничения. Ако Израел отговори с сходни обилни ракетни офанзиви или в случай че други страни, изключително Съединени американски щати, се включат, пазарните настройки могат да се насочат към сигурни активи за сметка на по-рискови вложения.

Освен това опасността за международните доставки на нефт може да докара до внезапно повишение на цените на петрола, които евентуално могат да надвишават $100 за барел, в случай че вложителите се притесняват от по-широк районен спор.

В допълнение към събитията в Близкия изток вложителите реагираха неенергично и на икономическите данни от Китай. Въпреки че Китай регистрира растеж на Брутният вътрешен продукт от 5.3% за първото тримесечие на 2024 година, надминавайки пазарните упования за закъснение на растежа до 4.6%, настроенията на вложителите останаха потиснати.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР