Във вторник следобед евродепутатите ще обсъдят с ръководителя на външната

...
Във вторник следобед евродепутатите ще обсъдят с ръководителя на външната
Коментари Харесай

Евродепутатите обсъждат репресиите срещу протестите в Иран с Жозеп Борел 

Във вторник следобяд евродепутатите ще обсъдят с ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел отговора на Европейски Съюз на митингите и изтезанията в Иран.

Резолюцията ще бъде подложена на гласоподаване в четвъртък.

Въпреки интернационалната рецензия, Иран осъди на гибел доста протестиращи и продължава да екзекутира хора, задържани по време на скорошните демонстрации.

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида назова тези смъртни присъди „ държавно глобено ликвидиране “ и съобщи, че иранското държавно управление употребява изтезанията, с цел да сплашва популацията и да потушава несъгласието.

Докато Европейски Съюз разисква четвърти кръг от наказания поради репресиите на режима и военната поддръжка на Иран за Русия, някои страни членки приканиха Европейски Съюз да класифицира Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война като терористична организация.

Контекст

Демонстрациите започнаха в средата на септември в Иран, откакто млада жена, Махса Амини, почина в ареста след задърджане от „ нравствена “ полиция по обвинявания за нарушение на строгите правила за носене на хиджаб. Стотици хора бяха убити по време на последвалите митинги, а хиляди бяха задържани поради бруталните репресии от страна на държавното управление.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР