Във вторник ще бъде представено предложение за алтернативни форми на

...
Във вторник ще бъде представено предложение за алтернативни форми на
Коментари Харесай

Шотландските острови Оркни искат да преминат към Норвегия

Във вторник ще бъде показано предложение за " различни форми на ръководство ".

Оркни е архипелаг в състава на Англия, ситуиран северно от Шотландия, като в състава му влизат към 20 обитаеми и 50 напълно дребни необитаеми острови. Общата му повърхност 963 кв. км.

Ръководителят на общинския съвет на островите Джеймс Стокан съобщи пред, че Оркни не получават заслужено финансиране при сегашните връзки в границите на Обединеното кралство. Той посочи, че островите са подведени съществено както от централните английски управляващи, по този начин и от шотландското държавно управление, изключително ще се отнася до остарелите фериботни връзки. Стокан сподели, че Оркни способстват доста през последните 40 години с добива на петрол в Северно море, само че дивидентът, който получават назад, не е задоволителен за развиването на островите.

Тази седмица в съвета ще бъде импортирано предложение за разглеждане на " различни форми на ръководство " . Стокан желае да се проучат опциите за статут като на Нормандските острови (Джърси и Гърнзи) в Ламанша или презморски територии като Фолклендските острови. Друго допустимо бъдеще, съгласно него, е като това на Фарьорските острови, които са самоуправляваща се територия на Дания.

Островите Оркни са били под норвежки и датски надзор до 1472 година, когато стават част от Шотландия. Те са употребявани като гаранция за сватбената зестра на Маргарет Датска, бъдещата брачна половинка на шотландския крал Джеймс III.

Стокан съобщи за Радио Би Би Си Шотландия, че островите са били доста по-дълго време в норвежкото кралство, в сравнение с са част от Обединеното кралство.

" На улицата в Оркни идват хора и ми споделят по кое време ще върнем зестрата, по кое време ще се върнем в Норвегия ", споделя Стокан.

Правителството на Обединеното кралство съобщи, че дава 2,2 милиарда английски лири за равнене на общностите в Обединеното кралство, в това число 50 милиона английски лири за напредък на стопанските системи на шотландските острови - в това число Оркни.

" Ние постоянно ще бъдем по-силни дружно като едно Обединено кралство и нямаме проекти да променяме съглашението за прекачване ", сподели приказвал на превителството.

Шотландското държавно управление заяви, че през 2023-24 година Съветът на Оркнейските острови ще получи 89,7 милиона английски лири за финансиране на услуги, с спомагателни £4,6 милиона от нарастване на общинския налог с 10%.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР