Във вторник Съединените щати официално се присъединиха към научната, образователна

...
Във вторник Съединените щати официално се присъединиха към научната, образователна
Коментари Харесай

САЩ официално се присъединиха към ЮНЕСКО

Във вторник Съединените щати публично се причислиха към научната, просветителна и културна организация на Организация на обединените нации след петгодишно неявяване , оповестява АП.

Връщането на Съединени американски щати в основаната в Париж ЮНЕСКО се основава основно на опасения, че Китай е запълнил празнината в водачеството, откакто Съединени американски щати се отдръпнаха по време на администрацията на Тръмп. Управителният съвет на ЮНЕСКО гласоподава предходната седмица, с цел да утвърди предложението за наново присъединение.

В понеделник Съединени американски щати предоставиха документ, удостоверяващ, че ще одобряват поканата. Във вторник генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле сподели, че това е публично.

В края на юли се чака гала по посрещане с повдигане на флага и ВИП посетители.
 ЮНЕСКО одобри Съединени американски щати назад в организацията
ЮНЕСКО одобри Съединени американски щати назад в организацията

132 страни гласоподаваха " За "

Припомняме, че връщането стана ясно в края на юни. 

Участниците в изключителната сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО с болшинство одобриха резолюция за връщането на Съединени американски щати в организацията при препоръчаните от Вашингтон условия за последователно погашение на дълга.

Гласуваха общо 142 страни. 132 делегации поддържаха препоръчаната проекторезолюция. 10 страни се оповестиха срещу, в това число Русия, Беларус, Иран и Китай.

Приемането на решение изисква болшинство от 95 гласа.

Според текста на признатата резолюция неизплащането на вноските от страна на Съединени американски щати в предишното е станало заради условия отвън техния надзор. Ако е допустимо да се формализира връщането на Вашингтон преди 31 юли, неговите делегати ще могат да бъдат определени в Изпълнителния съвет и да вземат участие във всички гласувания до 43-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО.
 Съединени американски щати обмисля още веднъж да се причисли към ЮНЕСКО
Съединени американски щати обмисля още веднъж да се причисли към ЮНЕСКО

В началото на 2019 година Съединени американски щати напусна Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета

Предложеният от Вашингтон вид допуска заплащане на остатъка за 2023 година, както и непринуден принос към стратегиите на организацията. Освен това Съединени американски щати даде обещание да подаде молба до Конгреса за съглашение за поетапно погашение на дълга, който в този момент възлиза на 619,6 милиона $.

Администрацията на някогашния американски президент Доналд Тръмп през 2017 година разгласи, че Съединени американски щати ще се отдръпват от ЮНЕСКО, базирайки се на антиизраелски пристрастия. Това решение влезе в действие година по-късно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР