Във вторник съдебните заседатели намериха Доналд Тръмп за отговорен за

...
Във вторник съдебните заседатели намериха Доналд Тръмп за отговорен за
Коментари Харесай

Журито призна Тръмп за отговорен за сексуално насилие, присъжда на обвинителя 5 милиона долара

Във вторник правосъдните заседатели откриха Доналд Тръмп за виновен за полова корист със съветника на колумниста Е. Джийн Карол през 1996 година, като ѝ присъдиха 5 милиона $ в решение, което може да преследва някогашния президент, до момента в който се бори за възобновяване на Белия дом , предава „ Асошиейтед прес “.

Присъдата беше разграничена: правосъдните заседатели отхвърлиха изказванието на Карол, че е била изнасилена, намирайки Тръмп за виновен за по-малка степен на полово принуждение . Съдебното решение прибавя към правните несгоди на Тръмп и предлага реабилитация на Карол , чиито изказвания бяха осмивани и отхвърляни от Тръмп години наред. Тя кимна, когато присъдата беше оповестена във федерална правосъдна зала в Ню Йорк единствено три часа след началото на разискванията, след което прегърна поддръжници и се усмихна през сълзи. Когато правосъдната зала се освободи, Карол можеше да бъде чута по едно и също време да се смее и да плаче.

Съдебните заседатели също откриха Тръмп за виновен за клеветата на Карол поради нейните изказвания. Тръмп не участва на гражданския развой и отсъства при четенето на присъдата.

Тръмп неотложно се нахвърли в обществената си медия, потвърждавайки, че не познава Карол и назова присъдата „ срам “ и „ продължение на най-големия лов на вещици на всички времена “ . Той даде обещание да апелира.

Адвокатът на Тръмп Джоузеф Такопина се ръкува с Карол и прегърна нейния юрист Роберта Каплан след оповестяването на присъдата . Извън постройката на съда той разяснява пред кореспонденти, че правосъдните заседатели са отхвърлили изказванието за обезчестяване, до момента в който намирането на Тръмп за виновен за полово принуждение е „ объркващо “ и „ необичайно “ . Той показа:

„ Част от мен явно се почувства доста щастлива, че Доналд Тръмп не беше разгласен за изнасилвач. “

Той отбрани отсъствието на Тръмп , цитирайки „ цирковата атмосфера “ на процеса . Такопина сподели, че наличието на Тръмп там е щяло да бъде повече от цирк и добави:

„ Какво повече можеш да кажеш с изключение на „ Не съм го направил “? “

В документално изказване Каплан сподели, че присъдата потвърждава, че никой не е над закона, „ даже президентът на Съединените щати “.  Карол в личното си изказване акцентира, че е съдила Тръмп, с цел да почисти името си и да върне живота си назад. Тя беше безапелационна:

„ Днес светът най-сетне знае истината. Тази победа не е единствено за мен, само че и за всяка жена, която е страдала, тъй като не са ѝ повярвали. “

Не стана ясно какви, в случай че има такива, последствия ще има присъдата върху третата президентска кандидатура на Тръмп . Той е на управителна позиция измежду кандидатите на Републиканската партия и се е сблъсквал с малко политически последствия в резултат на предходни несъгласия, вариращи от вулгарната лента „ Access Hollywood “ до обвиняването против него в Ню Йорк.

Неговите противници от Републиканската партия бяха най-вече безмълвни след присъдата, знак за нежеланието им да опълчват поддръжниците на Тръмп, които са сериозни за спечелването на президентската номинация. Бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън , един от дребното видни критици на Тръмп в конкуренцията, разяснява, че присъдата е „ още един образец за незащитимото държание на Доналд Тръмп “ .

Карол беше една от повече от дузина дами, които упрекнаха Тръмп в полово принуждение или тормоз. Тя стана обществена в записки от 2019 година с изказванието си, че републиканецът я е изнасилил в съблекалнята на първокласен повсеместен магазин в Манхатън.

76-годишният Тръмп отхвърли обвиняванията, като сподели, че в никакъв случай не е срещал Карол в магазина и не я познава. Той я назова „ луда жена “ , която е измислила „ лъжлива и подправена история “ , с цел да продаде своите записки.

79-годишната Карол изиска обезщетение за неуточнени вреди, както и отдръпване на клеветническите отричания от страна на Тръмп на нейните изказвания. 

Процесът преразгледа тематиката за гръмоотвода на държанието на Тръмп към дамите. За няколко дни Карол даде откровени, на моменти прочувствени показания , подкрепени от двама другари, които свидетелстваха, че тя им е съобщила за хипотетичната офанзива скоро по-късно.

Съдебните заседатели изслушаха и Джесика Лийдс , някогашен борсов медиатор, която свидетелства, че Тръмп ненадейно я е опипал срещу волята ѝ по време на полет на самолетна компания през 70-те години, както и от Наташа Стойноф, писателка, която показа, че Тръмп принудително я целунал срещу волята ѝ, до момента в който тя го интервюирала за публикация от 2005 година

Журито, състоящо се от шест мъже и три дами, също изгледа добре известния запис с парещ микрофон „ Access Hollywood “ от 2005 година на Тръмп, който приказва за целуване и грабване на дами, на своя глава. „ Асошиейтед прес “ нормално не показва имена на хора, които настояват, че са били полово насилвани, в случай че не излязат обществено, както направиха Карол, Лийдс и Стойноф, прецизира изданието.

Присъдата идва в миг, когато Тръмп е изправен пред ускоряващ се въртоп от правни опасности. Той се бори с наказателно дело в Ню Йорк , обвързвано с секрети заплащания на порно актриса . Главният прокурор съди него, фамилията и бизнеса му за хипотетични финансови нарушавания .

Тръмп също по този начин е изрпавен пред следствия за допустима корист с класифицирани документи , дейностите му след изборите през 2020 година и дейностите му по време на протеста в Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година Тръмп отхвърля да е направил нередности по всички тези въпроси.

Карол, която в продължение на 27 години написа колонка със препоръки в списание „ Elle “, също е писала за други списания, както и „ Saturday Night Live “. Тя и Тръмп са били в обществени кръгове, които са се припокривали на празненство през 1987 година, където фотография документира общуването им и тогавашните им съпрузи. Тръмп сподели, че не го помни.

Според Карол тя се озовала в съблекалнята с Тръмп, откакто се срещнали в Bergdorf Goodman в неуточнена четвъртък вечер напролет на 1996 година Те непредвидено се разходили до отдела за долни дрехи, с цел да може той да потърси подарък за жена и скоро стартират да се нервират един различен за пробване на нищожно боди, свидетелства Карол. За нея това изглеждало като хумореска, нещо като нейния скеч от 1986 година, разказан в „ Saturday Night Live “, в който мъж се възхищава на себе си в огледало .

Но тогава, продължи тя, Тръмп затръшва вратата, притиска я към стената, опира устата си в нейната, дърпа внезапно чорапогащника ѝ и я изнасилва, до момента в който тя се пробва да се отскубне. Карол описа, че в последна сметка го е бутнала с коляно и незабавно е напуснала магазина.

„ Винаги си припомням за какво влязох там, с цел да се окажа в тази обстановка “ , свидетелства тя с неравномерен глас, „ само че съм горда да кажа, че съумях да се измъкна “.

Тя в никакъв случай не се е обадила в полицията , нито го е отбелязала в дневника си. Карол показа, че е запазила безмълвие от боязън, че Тръмп ще отмъсти, от позор и тъй като се е тормозила, че хората ще я видят като виновна за нападението.

Журито присъди на Карол 2 милиона $ за половото принуждение от Тръмп и 20 000 $ наказателни вреди . За клюка правосъдните заседатели присъдиха 1 милион $ за изказването на Тръмп през октомври, още 1,7 милиона $ за увреждане на репутацията на Карол и 280 000 $ за наказателни вреди .

Такопина посочи пред правосъдните заседатели, че Карол е измислила изказванията си, откакто е чула за епизод от „ Закон и ред “ от 2012 година, в който жена е изнасилена в съблекалнята на отдела за долни дрехи на магазин Bergdorf Goodman. Пред правосъдните заседатели той съобщи:

„ Карол не може да даде никакви справедливи доказателства в поддръжка на изказванието си, тъй като това не се е случило. “

Той я упрекна в „ показване на подправени изказвания за обезчестяване за пари, по политически аргументи и за статус “ . Разпитвайки Карол, юристът на Тръмп се опита да хвърли подозрение върху описанието ѝ по какъв начин се бори с надалеч по-тежкия Тръмп, без да изпусне чантата си или да раздра чорапогащника си и без никой в близост да ги чуе или види в отдела за долни дрехи.

Адвокатът я е притискал — счита самата Карол — за това, че не е крещяла, търсила помощ, до момента в който бяга от магазина или че не е потърсила здравна помощ, охранителна видеокамера или полиция. Тя заявява:

„ Казвам ви, че ме изнасили, без значение дали съм крещяла или не. “

Няма опция Тръмп да бъде упрекнат в нахлуване над Карол, защото законовият период от дълго време е изминал. По сходни аргументи тя в началото заведе гражданското си дело като такова за клюка, заявявайки, че унизителното отказване на Тръмп я е подложило на ненавист, уязвило е репутацията ѝ и е навредило на нейната кариера.

След това, от предходната есен, щатът Ню Йорк даде опция на хората да завеждат правосъдни каузи по обвинявания в полово принуждение , които другояче биха били прекомерно остарели. Карол беше една от първите, които подадоха документи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР