Във вторник руски съд удължи с три месеца предварителния арест

...
Във вторник руски съд удължи с три месеца предварителния арест
Коментари Харесай

Русия удължи ареста на американския репортер, обвинен в шпионаж

Във вторник съветски съд удължи с три месеца предварителния арест на репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович , който беше задържан през март по обвинявания в шпионаж, които той и вестникът отхвърлят, предава Ройтерс.

Службата за сигурност на ФСБ, жител на Съединени американски щати, на 29 март в уралския град Екатеринбург. за съветския военно-промишлен комплекс.

Първоначално той беше арестуван до 29 май, а във вторник съдът удължи задържането му до 30 август , заяви съветската държавна осведомителна организация РИА Новости, цитирайки съда.
 Кой е задържаният за шпионаж в Русия публицист
Кой е задържаният за шпионаж в Русия публицист

Той е бил наясно с рисковете

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Мат Милър съобщи на брифинг, че представители на посолството на Съединени американски щати в Москва са участвали на чуването, макар че не са съумели да беседват с журналиста. Репортер на Си Ен Ен написа в " Туитър ", че родителите на Гершкович са били в съда в Лефортово в Москва за чуването. Милър сподели, че Държавният департамент е знаел, че те са посетили Москва, като добави, че департаментът не е оказал помощ за организирането на визитата им.

" Той въобще не би трябвало да бъде арестуван. Журналистиката не е закононарушение. Той би трябвало да бъде освободен неотложно ", сподели представителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби по Си Ен Ен.

Американски чиновници оказват напън непосредствено върху Русия за консулски достъп до Гершкович, сподели Кърби.

" Няма учредения за отвод на консулски достъп ", сподели той.
 Русия отхвърля обвиняванията за интервенция в изборите в Турция
Русия отхвърля обвиняванията за интервенция в изборите в Турция

Москва е разочарована от турската съпротива

Ако Гершкович бъде приет за отговорен, може да получи присъда от 20 години затвор. Кремъл сподели, че Гершкович, първият американски публицист, арестуван в Русия по обвинявания в шпионаж от края на Студената война,, само че не даде повече детайлности.

Wall Street Journal повтори във вторник, че обвиняванията против него са " доказуемо погрешни ".

" Въпреки че чакахме, че няма да има смяна в непозволеното задържане на Евън, ние сме надълбоко разочаровани... Продължаваме да настояваме за незабавното му освобождение ", се споделя в изказване на вестника.
 Десетки международни медии желаят от Русия да освободи журналиста от WSJ
Десетки международни медии желаят от Русия да освободи журналиста от WSJ

Еван Гершкович е упрекнат в шпионаж

Гершкович бе арестуван в миг, когато връзките сред Вашингтон и Москва са в най-ниската точка от Студената война насам поради съветската инвазия в Украйна през февруари предходната година.

Съединените щати, термин, употребен от Държавния департамент, с цел да дефинира обвиняванията като подправени и ареста като политически стимулиран.

Роджър Карстенс, специфичният делегат на Съединени американски щати по въпросите на заложниците, сподели, че администрацията ще направи " каквото е належащо ", с цел да репатрира Гершкович и Пол Уилън, някогашен морски пехотинец, който в Русия през 2020 година на 16 години затвор. Уилън, който преди този момент е посещавал Русия и е работил за основан в Съединени американски щати интернационален производител на авточасти по време на ареста си, отхвърли обвиняванията.
 Русия преброи над 60 съветски
Русия преброи над 60 съветски " заложници " в затвори в Съединени американски щати

Вашингтон и Москва се пробват да се спогодят за нова замяна на затворници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР