Във вторник, Renault Group съобщи, че 2022 е четвъртата поредна

...
Във вторник, Renault Group съобщи, че 2022 е четвъртата поредна
Коментари Харесай

2022 – още една слаба година за водещите автомобилни производители

Във вторник, Renault Group заяви, че 2022 е четвъртата поредна година спад в продажбите на нейния водещ бранд. За предходните 12 месеца производителят е доставил 1 466 729 единици, което съставлява оттегляне от 9,4% по отношение на 2021 година, оповестява Reuters.

За да преобърне тази наклонност и да се върне към траекторията на напредък, френският авто колос, който бе обиден от пандемията и дефицита на чипове по-силно от множеството си съперници, подхваща съществени стратегически промени.

Групата залага на по-високи маржове и електрически коли, които да подтикват стремежи напредък. През 2022 година марката Renault, която е виновна за 2/3 от продажбите ѝ, ще бъде на трето място по продажби на електрифицирани коли в Европа след Toyota и Tesla. Общият брой на продадените от Renault електрически автомобили на европейския пазар доближава 228 000 - нарастване от 12% по отношение на 2021 година

Глобалният дял на компанията през 2022 година (4%) обаче се свива с 0,5% по отношение на миналата година, като тя може да се похвали с нарастване на продажбите единствено на два от 10-те си водещи пазара - Турция и Колумбия.

На локалния си пазар Renault записва 15% спад на продажбите. Резултатът е още по-лош в Германия (трети по-големина пазар в световен мащаб и втори за Европа) – 25% спад в границите на последните 12 месеца.

Въпреки всичко Фабрис Камболив, основен действен шеф на марката Renault, е оптимист, че нещата ще се подобрят през тази година, защото компанията разполага с по-добро портфолио и по-големи ресурси от подготвени коли, показва Reuters.

По думите на Камболив най-голямото предизвикателство освен пред Renault, само че и пред другите обичайни автомобилни производители, които имат упоритости на пазара на електрически автомобили, ще бъде оповестеното неотдавна понижаване на цените от страна на Tesla.

Volkswagen регистрира най-ниските си продажби от повече от десетилетие

И като стана дума за обичайни автомобилни производители, Renault надалеч не са единствените, които претърпяват тежки времена. През 2022 година Volkswagen Group, представени също от Reuters, регистрираха най-ниските си продажби от повече от десетилетие насам. Според разбора на немския консорциум главните аргументи за това са рестриктивните мерки поради COVID-19 в Китай и войната в Украйна, които нарушиха веригите за доставки.

Частичното възобновяване през четвъртото тримесечие рискува да се сблъска с спомагателни провокации през тази година, показват от компанията. Продажбите на концерна са се нараснали с 14,3% през последните три месеца на 2022 година, само че вероятностите за 2023 година остават подтиснати от влошената икономическа конюнктура и към момента фрагментираните вериги за доставки.

Германският тръст, чието портфолио включва марки от необятно публикуваните VW и Skoda до премиум марки като Audi и Bentley, преди дни разгласи, че е доставил 8,3 млн. автомобила през предходната година. По този метод компанията заема второто място в класацията след Тoyota Group с нейните 9,5 млн.

Като цяло доставките на групата са намалели със 7% спрямо 2021 година и както своя съперник Renault, немският производител счита да заложи на електрическия преход. Целта на групата е през 2023 година продажбите на напълно електрически коли да доближат 11 % от общия брой, което е стъпка към задачата й през 2030 година половината от всички продажби да бъдат такива.

Производители на коли от висок клас като BMW и Mercedes-Benz също регистрираха спад на продажбите, въпреки и по-малък - надлежно с 4,8% и 1%.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР