Във вторник премиерът напомни на президента, че ГЕРБ продължава да

...
Във вторник премиерът напомни на президента, че ГЕРБ продължава да
Коментари Харесай

Двамата на ринга, ако не броим главния прокурор

Във вторник министър председателят подсети на президента, че ГЕРБ продължава да е първа политическа мощ. В същото време президентът е единствената политическа фигура с позитивен рейтинг - утвърждението надвишава неодобрението.

Полето на опозицията на политическия терен в България наподобява към този момент толкоз опразнено, че основава усещане за останал един състезател на него - президентът Румен Радев е останал на него. Досега то произтичаше и от обстоятелството, че макар риториката срещу ръководството и вотовете на съмнение с предупреден резултат, по основни за страната въпроси сред политическите сили в Народното събрание на процедура няма разлики. Най-пресният образец за това беше изборът на новия основен прокурор, натрапен от ръководещите като единствена кандидатура, без възражения или различни номинации от страна на останалите. " Не сме обсъждали партийно кандидатурата на Гешев за прокурор и не е наша работа ", беше коментарът на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, когато публичният спор за бъдещия основен прокурор беше в разгара си.

Така президентът Румен Радев се оказа единствената политическа фигура с институционална опция да даде глас на причините на представители на цивилен и юридически организации против процедурата по избора и качествата на наложения като безалтернативен претендент. В рамките на пълномощията си той първо върна избора на Иван Гешев във Висшия правосъден съвет с рекомендация за преразглеждане, а след препотвърждаването му стартира и публични съвещания за смяна на конституцията, тъй че да се реши въпросът с безконтролния статут на основния прокурор, за което България е поела и задължения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Официално във война

Отговорът на към този момент определения на поста Гешев не закъсня. На 27 януари той изиска от Конституционния съд пояснение дали може да проверява президента макар към този момент дадения по-рано от органа категоричен отговор, че президентът е наказателно ненарушим. Самото запитване внушаваше хипотеза за държавна измяна, което е изискване за импийчмънт. Ден по-късно прокуратурата популяризира фрагменти от записи, направени със СРС, сред Радев и командира на Военновъздушни сили ген.-майор Цанко Стойков от април 2019 година, от които излиза наяве, че президентът е бил проверяван от КПКОНПИ за спор на ползи по отношение на назначението на актуалната му брачна половинка Десислава Радева като пиар на Военновъздушни сили през 2014 година, когато той е бил пълководец.

От реакцията на президента пък пролича, че за разлика от останалите политически играчи, той няма желание да " се сниши ". Във вторник той направи изненадващо петминутно послание към нацията, с което разгласи, че снема политическото си доверие от държавното управление. Като аргументи Радев уточни провали на държавното управление в разнообразни сфери, сред които рецесиите с водата и с боклука, и без да показва категорично името на основния прокурор, посочи погазването на законите и превръщането на правосъдната власт в инструмент на политическата. " Институции, призвани да бъдат самостоятелни и да отстояват закона, го погазват показно, трансформирайки се в инструмент на властта. Държавни органи си разрешават да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е проведено нахлуване против гражданските свободи ", сподели Радев, формулирайки линията на разделянето в страната и от коя страна ще застане. " Днес делението не е сред леви и десни, столица и провинция, а сред порочната власт и милионите честни българи. В битката за отстояването на нашите права аз съм паралелно с вас ", разгласи президентът, като по този метод посочи единодействието сред държавното управление и прокуратурата.

Малко по-късно същия ден министър председателят Борисов отиде да инспектира почналото предходния ден строителство на водопровода до Перник, където пред извикани медии направи просторен коментар на изказването на Радев, макар неколкократното изказване, че не го интересува. Премиерът омаловажи смисъла на президентската институция, дефинира Консултативния съвет за национална сигурност като неправилен и назова " келеш " основния секретар на президента поради това, че си е разрешил да изпрати sms на основния прокурор.

" Той си има проблеми с прокуратурата. Прокуратурата е рисково да атакуваш, по тази причина си търсиш различен зложелател ", сподели Борисов, с което сподели, че е схванал инвестиции от президента подтекст за единодействието му с основния прокурор, като отхвърли връзка с неговите дейности. " Не знам. Не ми е работа. Не желая да знам. С новия основен прокурор работим по различен метод. Той към този момент не идва в сряда на тези срещи, които правехме (със Сотир Цацаров - бел. ред.). Разбирали сме се един път за рамката: битова престъпност, корупция, контрабанда... Нито го срещам, нито имам какво да си кажа с него. Има служби, той им разпорежда, те му рапортуват, това ни е работата ", съобщи министър председателят, повтаряйки за следващ пък, че в случай че се меси, ще го обвинят в нарушение на независимостта на правосъдната власт. Досега обаче Борисов не е поставян в обстановка да изясни първичната отговорност, която той и партията му носят при сформирането на правосъдната власт с лицата, които предлагат и избират на управителните длъжности в нея. А като удостоверение на тезата на президента в сряда депутатът от ГЕРБ и някогашен парламентарен арбитър Георги Марков сподели, че откакто Конституционен съд излезе с тълкувателното решение по питането на Гешев, ГЕРБ ще реши дали да изиска отстраняването на президента от поста.

В изказването си край Перник Борисов сподели и изключително схващане за разделяне на управляващите. " Това (обръщението на президента - бел. ред.) е директна интервенция в независимостта на управляващите. Точно противоположното на това, което постоянно е приказвал. От къде накъде ще се разяснява по този начин едно ръководство на няколко политически партии, спечелили изборите по легален метод ", разяснява той. Всъщност в демократичните страни работи система на съвместен надзор сред другите управляващи, така наречен Checks and Balances. Нейната цел е да предотврати концентрирането на власт в една от тях, което би нарушило действието на демокрацията.

Премиерът упрекна също Радев че разединява нацията, само че не пожела да отговори на въпроса, с който му беше напомнено обръщението на издигнатия от ГЕРБ някогашен президент Плевнелиев през 2013 година, когато сне доверието си от държавното управление на Орешарски.

Стратегическите залози на конфликта

Радев от дълго време е подозиран, че желае да направи собствен политически план и едно от тълкуванията на държанието му е, че по този начин приготвя почвата за него. " Да му мисли Българска социалистическа партия ", беше и един от мненията на Борисов във вторник на сходен въпрос. След изказването на президента Корнелия Нинова се опита да го пакетира с неуспелия избор на съмнение от партията й, само че пропусна частта за погазването на законите и офанзивата на прокуратурата против него.

" Това е ярка политическа поръчка на президента. Той ни повече, ни по-малко сподели " аз съм алтернативата ", счита политологът от " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов. Според него е допустимо Радев да активизира най-различни опозиционни течения в страната. " Говори за господство на закона и за природата с част от лексиката на дясната съпротива. Често приказва протестно - с част от лексиката на Манолова или Трифонов, и в същото време демонстрира преданост към политическата мощ, която го поддържа - Българска социалистическа партия. Тоест той звучи като трите опозиции по едно и също време. Какво ще последва от това - дали втори мандат, не се знае още ", сподели пред " Капитал " Симеонов.

Според проф. Антоний Тодоров, също политолог, в някакъв смисъл Бойко Борисов би трябвало да е квалифициран за реакцията на президента. " Очевидно има някакъв прекрачен предел на толерантност, който е предиздвикал президента да реагира по този метод, тъй като до момента той постоянно е реагирал по-скоро невъзмутимо, в сравнение с поддаден на страсти, както някои мои сътрудници го квалифицираха. Не съм податлив да мисля, че става дума за краткотрайни страсти. Склонен съм да мисля, че има по-сериозна реакция на една обстановка, която евентуално продължава прекомерно дълго ", счита Тодоров. По думите му в този момент въпросът е отсам накъде, тъй като огромният риск за президента е да бъде блокиран и отново да стане ясно, че той в действителност не разполага с задоволително власт, с цел да обърне една обстановка,

>Институционалната война може да протече през пълномощията, които се пресичат в работата на президентството и държавното управление. Освен ритуалното по-скоро несъгласие Радев подписва указите за предопределение на ръководителите на дипломатическите задачи и непрекъснатите представители на страната в интернационалните организации и по този метод може да основава проблеми. В същото време Министерският съвет може съществено да ограничи представителните функционалности на президента, в това число да подписва интернационалните съглашения.

Не би трябвало да се пропуща и упоритостта на прокуратурата да бъде съдия (по думите на самия Борисов) в политическите процеси, като съгласно Първан Симеонов прокуратурата е нов деятел на политическата сцена и ще се пробва да работи в най-различни направления. Според Антоний Тодоров обаче не е изключено " основният прокурор да направи по този начин, че в действителност да сплоти необединимото в политически проект ".

Стратегическите
залози на тази борба евентуално са с небосвод идната година, когато ще има два политически избора - за парламент и за президент, и в кой от тях министър председателят и президентът могат да се окажат в директен дуел. " Ясно е, че властта е разтърсена, само че е опасен ход, в случай че президентът реши да прави личен политически план. Нещата са общо взето в една гранична зона, където доста благоприятни условия могат да се осъществят, само че могат и да бъдат пропуснати. Много благоприятни условия има, само че всяка една от тях е обвързвана с политически разговор и гражданското общество, с цел да се излезе от задънената улица ", счита Антоний Тодоров.

Според него президентът ще продължи да бъде обстрелван от политически позиции, тъй като е почнал да играе политическа роля - " въпросът е дали ще се спре някъде или дали ще продължи ".

" Стабилността на ГЕРБ ми наподобява някак си предпоставена от обстоятелството, че нещо са се разбрали с Тръмп ", разяснява Първан Симеонов. " Защото в случай че фактически нещо си се схванал с Тръмп, и когато Движение за права и свободи ти е, по този начин да се каже, мълчалив сътрудник, ясно е, че политическата ти вероятност е по-скоро постоянна ", уточни той, като добави, че значим фактор са и грешките, които ръководещите вършат, в това число на най-нелогични места - " примерно не могат да обяснят нещо обикновено за еврозоната и си навлякоха информационни проблеми ".

Въпреки общественото омаловажаване на фигурата на президента, което министър председателят Борисов показва, той не наподобява спокоен. Към момента Радев е единствената политическа фигура в страната с позитивен рейтинг, т.е. утвърждението му надвишава неодобрението. В рецензиите си към него във вторник Борисов посочи като мотив, че всички социологически организации - " и червени, и пембени ", сочат ГЕРБ за първа политическа мощ.

В същото време той на два пъти съобщи, че няма никакво желание да се кандидатира за президент, само че не е забравена и поръчката му от есента на 2016 година преди изборите, извоювани Радев: " Ще се кандидатирам за президент на идващите избори. Тогава ще съм на възраст - каквото съм могъл, ще съм дал на изпълнителната власт. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР