Във вторник по обед в клуба на консерваторите в Епсъм

...
Във вторник по обед в клуба на консерваторите в Епсъм
Коментари Харесай

Хората, които ще решат кой да бъде следващият британски премиер

Във вторник по обед в клуба на консерваторите в Епсъм трима мъже с прошарени коси пият бира, заобиколени от подложки за чаши, лакирано дърво и дъска с имената на ръководителите на клуба още от 1890 година През 2019 година един въпрос господства в диалозите им, както и в английските политически диспути – кой ще бъде идващият водач на тяхната партия и министър председател на Обединеното кралство, споделя " Блумбърг ".

Именно в клубове като този в аристократичния британски пазарен град на 18 благи югозападно от Лондон въпросът ще бъде решен. А дружно с него ще се дефинират и типът на английското държавно управление, както и ориста на Брекзит.

Общо 160 хиляди членове на Консервативната партия, които съставляват едвам 0.24% от популацията на Обединеното кралство, са хората, които гласоподават по пощата дали Борис Джонсън, лицето на акцията за Брекзит, или външният министър Джереми Хънт да бъде идващият министър-председател. Който и да победи, ще би трябвало да поеме ръководството на Англия във време, изпълнено с опасности и с оставащи едвам три месеца за реализиране на по-добра договорка за развода с Брюксел (която по-късно би трябвало да бъде утвърдена от скептичния английски парламент) преди плануваната дата за Брекзит – 31 октомври.

Обратно в бара 73-годишният Джон Съливан стопира да гледа крикет на телефона си и отпива от бирата. Бившият пожарникар поддържа цветистия любимец за поста Джонсън вместо " сивия " Хънт. Джонсън, споделя той, е " риск ", само че в този момент е време за рискуване.

Три години откакто Англия избра на референдум да напусне Европейски Съюз, консерваторите са изтощени от неуспехите на Тереза Мей да реализира Брекзит. Много от тях в този момент виждат в авантюристичния жанр на Джонсън най-голямата си вяра за излизане от Европейски Съюз, даже и това да се случи без договорка и наред с всички вреди за стопанската система, до които сходно развиване би довело.

Джонсън бе явен. Той е подготвен да изведе Обединеното кралство от Европейски Съюз до крайния период 31 октомври със или без договорка - по личните му думи Хелоуин би трябвало да е денят на Брекзит, " победа или гибел ". Хънт отхвърли твърдия период, като сподели, че би изчакал няколко дни, в случай че може да се реализира договорка. Той въпреки всичко акцентира, че е подготвен за излизане без съглашение, в случай че Европейски Съюз не направи компромис.

Джон Уилямс се майтапи, че се е включил към клуба на консерваторите в Епсъм, тъй като бирата е евтина. А с билярдната маса и надпреварите по дартс той е и средище за другарство за някогашния боец.

 Борис Джонсън
Борис Джонсън

През 2016 година гласоподава за излизане от Европейски Съюз, само че въпреки всичко възнамерява да се реалокира на Корфу. " Тъкмо завърших курс лъчетерапия за рак и още нямам резултати, само че мисля, че имам три до пет години най-много. Искам да изживея оставащите ми години на слънце ". Преди да емигрира обаче, Уилямс ще гласоподава за идващия водач на торите и клони към Джонсън. " Той е малко като клоун и е цапнат в устата. Но в последна сметка мисля, че е добър човек ". За Хънт споделя, че наподобява " слаб " и нежелаещ да взима решения.

Макар партийните ръководители да не желаят да разгласяват детайлности за поддръжниците си, анкети демонстрират, че членовете на торите не са представителна извадка за популацията като цяло. Проучвания на Съсекския университет и университета " Куин Мери " демонстрират, че 64% от консерваторите са мъже и живеят в южната част на Англия. Около 48% от членовете на Консервативната партия са над 65 години спрямо 18% от популацията на Обединеното кралство.

 Джереми Хънт
Джереми Хънт

В мола в центъра на Ептъм Тони Бърджис, на 81 години, пие кафе с жена си. Той изяснява, че ще гласоподава Джонсън да изкара Англия от задънената улица към Брекзит, тъй като страната се нуждае от водач като Уинстън Чърчил. " Колкото и да се удивлявам на господин Хънт, той е прекомерно слаб. Трябва ни някой неуместен, безреден, добре просветен, праволинеен, който да реализира нещо ".

Бърджис е някогашен шеф в Barclays Plc и е пенсионер от 20 години. Казва, че не се тормози от Брекзит без договорка, и твърди, че обстановката би трябвало да бъде " изяснена " по един или различен метод.

Брекзит унищожи обичайните цели на Консервативната партия. Според изследване, извършено сред 11 и 14 юни измежду 892 нейни членове, 61% биха приели " обилни вреди " за стопанската система в подмяна на излизане от ЕС; 63% са подготвени да разрешат Шотландия да се отдели от Обединеното кралство, а 54% биха предпочели да видят Консервативната партия " разрушена ", в случай че това значи Брекзит да се реализира.

Във Фарнхем, графство Съри, окръгът, който Хънт съставлява, може да се срещнат и тори с друга позиция. " Аз съм за оставането ", споделя Джени Пит, на 64 години, член на Консервативната партия от 15 години и гласоподавател на торите от още по-дълго време. " Мисля, че протичащото се в този момент е голям позор ". Тя си спомня момента, в който схванала, че Англия е гласувала да излезе от Европейски Съюз. " Онази заран плаках и си помислих: какво направихме? "

За Пит " бракоразвод " бе договорка би бил анатема за традициите на Консервативната партия. " Мисля, че Борис ще завоюва, само че ще дремя по-спокойно, в случай че знам, че съм гласувала срещу него ".

Тя обаче е изключение. Има и други аргументи оттатък Брекзит, които стимулират консерваторите да изберат Джонсън. Те се нуждаят от водач, който да може да се пребори с популизма на политическата левица и десница. Торите са изправени пред екзистенциална опасност от новата Партия на Брекзит на Найджъл Фараж, която завоюва най-вече гласове на изборите за Европейски парламент през май.

Преподавателят по филантропични науки Патрисия Уолис приема, че Джонсън не излага доста обстоятелства в поддръжка на причините си, само че счита неговата дарба да печели избори за извънредно значима.

Победителят ще бъде разгласен на 23 юли.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (605)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР