Във вторник Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че Германия е

...
Във вторник Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че Германия е
Коментари Харесай

Рецесията в Германия тепърва ще се задълбочава – МВФ

Във вторник Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че Германия е на път да преживее по-сериозен стопански спад, в сравнение с се предвиждаше до момента.

Очаква се Германия, която е най-голямата стопанска система в Европа, да бъде единствената страна, която няма да означи напредък през 2023 година измежду водещите индустриални страни от Групата на седемте (Г7).

Според МВФ немската стопанска система, която се бори с висока инфлация и спад в производството, се чака да се свие с 0.5 % през тази година. Това съставлява низходяща проверка по отношение на плануваното през юли от основаната във Вашингтон институция стесняване с 0.3%.

В обновената си оценка МВФ посочи няколко провокации пред Германия, в това число “ “.

МВФ уточни, че Германия е на път да се възвърне през 2024 година, като предстоящият ритъм на напредък е 0.9%. Тази прогноза е по-песимистична спрямо предстоящата по-рано стойност от 1.3%.

Въпреки това имаше позитивни вести за Франция, втората по величина стопанска система в групата на 20-те страни. Възраждането на промишленото произвеждане и засиленото външно търсене накараха МВФ да предвижда разширение с 1% за 2023 година, което е нарастване по отношение на миналата оценка от 0.8%.

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас уточни два авторитетни фактора, които способстват за икономическите провокации пред Германия.

На първо място, мощният индустриален бранш на Германия, който употребява доста количество сила, в предишното е бил подвластен от енергийните доставки от Русия, които в този момент са намалели.

Второ, стягането на паричната политика и повишението на инфлацията доведоха до релативно понижаване на вложенията. Освен това Германия се бори с дългогодишни структурни проблеми, в това число застаряващо население и дефицит на квалифицирана работна ръка.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР