Във вторник Международната организация за надзор на ценните книжа (IOSCO)

...
Във вторник Международната организация за надзор на ценните книжа (IOSCO)
Коментари Харесай

Международен регулатор предложи първите глобални правила за криптоактивите

Във вторник Международната организация за контрол на скъпите бумаги (IOSCO) показа първия световен набор от правила за контролиране на пазарите на криптоактиви и цифрови технологии, свързани с тях. Тяхното основаване е стимулирано в огромна степен от миналогодишния срив на борсата FTX, който породи опасения до каква степен са предпазени консуматори в бранша, оповестява Reuters.

След тежката 2022 година промишлеността, която нормално би трябвало да се преценява единствено с инспекциите, свързани с битката против прането на пари, прикани за световен метод към регулирането си, защото сега другите юрисдикции следват свои лични правила. Така че показаният набор от правила е отговор и на това искане.

Идеята за световна регулаторна система за криптоактивите набра скорост, откакто криптоборсата FTX стартира процедура по неплатежоспособност в Съединени американски щати през ноември предходната година поради рецесия на ликвидността. Този провал провокира реакция на регулаторни органи по целия свят, което в последна сметка докара до известно комплициране, напомня осведомителната организация и цитира Жан-Пол Серве, председателстващ IOSCO, съгласно който рекомендациите от вторник са " повратна точка в оправянето с доста ясните и непосредствени опасности пред отбраната на вложителите и целостта на пазара ".

Предложените стандарти обгръщат случаи на спор на ползи, манипулиране на пазара, трансгранично регулаторно съдействие, настойничество на криптоактиви, оперативни опасности и отнасяне на неприятни клиенти.

Планираните 18 ограничения ползват от дълго време открити на обичайните пазари защитни механизми, които да контролират възникването на спорове на ползи сред другите страни в една криптосделка, излиза наяве от текстовете към новите правила.

Надзорният орган декларира също по този начин, че има за цел да завърши стандартите до края на годината, като чака неговите 130 членове от целия свят да ги вкарат, с цел да запълнят бързо пропуските в своите лични законодателства.

IOSCO, група, сплотяваща регулатори като Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати, Японската организация за финансови услуги, английския Орган за финансово държание и немския BaFin, сега изследва публичното мнение по отношение на новите разпореждания. Стъпката следва завършването на първия в света набор от всеобхватни правила, основан от Европейски Съюз този месец, който принуди Англия, Съединени американски щати и други страни също да стартират да оферират свои ограничения.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР