Във вторник германският канцлер Олаф Шолц отново бе принуден да

...
Във вторник германският канцлер Олаф Шолц отново бе принуден да
Коментари Харесай

Никой не доставя оръжия в подобен мащаб като Германия, казва Шолц, въпреки че има доказателства за обратното

Във вторник немският канцлер Олаф Шолц още веднъж бе заставен да отблъсква рецензиите по отношение на немските оръжейни доставки за Украйна и настояването му да беседва с съветския президент Владимир Путин , оповестява Политико.

По време на конференция с водачите на балтийските страни в литовската столица Вилнюс Шолц отвърна на рецензиите, които го упрекват в прекомерно нерешително и постепенно даване на оръжия, изключително на по-тежки като танкове, на Украйна, като съобщи, че Берлин дава военна поддръжка на Киев " по-интензивно от съвсем всеки различен ".

Въпреки това Германия е на пето място по обща военна поддръжка за Украйна, съгласно изследването на Института за международна стопанска система в Кил за поддръжката за Украйна. Съединените щати, Обединеното кралство и Полша заемат първите места. Освен това някои от обещаните немски тежки оръжия - противовъздушни танкове и гаубици - към момента не са пристигнали в Украйна, макар че бяха оповестени преди месеци под натиска на съдружниците.

 

 

Ангажиментът на Германия наподобява изключително нищожен, като се има поради, че тя е най-голямата стопанска система в Европейски Съюз и петият по величина експортьор на оръжие в света. Берлин дава по-малко от 0,1 % от икономическата си продукция за поддръжка на Украйна. За съпоставяне, трите балтийски страни - Латвия, Литва и Естония, които имат доста по-малки стопански системи, доближават стойности сред 0,2 и 0,9 %.

Когато кореспондент притисна Шолц за немските оръжейни доставки, канцлерът отговори двойно: " Германия е един от най-важните военни поддръжници на Украйна. Никой не прави доставки в сходен мащаб като Германия. Има няколко страни, които също вършат доста, като да вземем за пример Съединените американски щати. Но Германия е една от страните, които употребяват опциите й в доста огромен мащаб. "

Шолц също по този начин упрекна критиците си в разпространение на погрешни изказвания, като съобщи, че има " струпване на не напълно правилни изказвания " по отношение на немската поддръжка за Украйна.

 

 И даде обещание да " създадем всичко допустимо, с цел да подсигуряваме, че Русия няма да може да завоюва тази война " Според него " забележителната, солидна и широкообхватна поддръжка от страна на Германия " към този момент е " доста значим принос за способността на Украйна да се пази и до през днешния ден ".

Ясно разделяне сред Шолц и балтийските водачи се появи, когато бяха запитани за телефонните диалози с Путин, които Шолц и френският президент Еманюел Макрон не престават да организират.

Шолц отбрани тези апели, като съобщи, че е значимо да се предадат реалистични оценки на съветския президент, като да вземем за пример да се каже на Путин, че не може да наложи " диктуван мир " на Украйна и да възстановява връзките си с Европейски Съюз и Запада. Канцлерът акцентира, че глобите против Русия няма да бъдат анулирани без решение, реализирано посредством договаряния и подкрепено от украинския президент, парламент и народ.

 

 

Президентът на Литва Гитанас Науседа отхвърли тази логичност: " Разбира се, като страна човек може да се опита да употребява всяка опция, която се появи. Ние в Литва обаче считаме, че е невероятно да беседваме с водача на страна, която се пробва да преначертае картата на Европа през 21-ви век. "

 

Латвийският министър-председател Артурс Кришянис Кариниш съобщи, че е " уверен, че Путин няма да стартира договаряния, до момента в който не разбере, че стартира да губи войната " Той допусна, че би било по-добре първо да се сътвори у Путин " усещането, че е изгубил ", преди да стартира договаряния.

 

Подобно обръщение насочи и министър-председателят на Естония Кая Калас: " Не би трябвало да се тревожим толкоз за това какво желае Путин, а по-скоро за това по какъв начин можем да помогнем на Украйна да продължи да се бори. "

 

 

 Запитан за заплахата от апетит в Африка заради блокирането на украинския експорт на зърно от съветската морска обсада, Шолц отхвърли аргумента на Путин, че за това са отговорни глобите на Европейски Съюз.

" Отговорността за съществуването на тази заплаха е на Русия. Не глобите, а войната на Русия против Украйна е повода за тези проблеми ", сподели канцлерът.

Шолц съобщи, че западните страни и Организация на обединените нации се пробват да намерят решение, което да разреши износа на зърно, само че акцентира, че всички евентуално позволени транспортни направления през Черно море не би трябвало да бъдат " употребявани за съветска военна експанзия против Украйна през тези коридори ".

 

 Michael Kappeler/AFP via Getty Images

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР