Във вторник, Германия стартира търг за изграждането на ултра-бърза мобилна

...
Във вторник, Германия стартира търг за изграждането на ултра-бърза мобилна
Коментари Харесай

Германия стартира търг за честотния спектър за 5G

Във вторник, Германия започва търг за построяването на ултра-бърза мобилна 5G мрежа. Решението идва в миг на обилни трансатлантически разногласия по отношение на изразените от Съединени американски щати опасения за сигурността на мрежата при присъединяване на китайския производител на телекомуникационно съоръжение Huawei.

Вашингтон предизвести, че би могъл да редуцира количеството споделяна с Берлин сензитивна информация, в случай че не изключи хардуера на Huawei от инфраструктурата си. Според Съединени американски щати китайското съоръжение може да помогне на Пекин да шпионира западните компании и държавни управления.

Опитвайки се да понижи напрежението, в понеделник, Йохен Хоман, ръководител на Германската федерална мрежова организация (BNA), съобщи: " Независимо дали доставчикът идва от Швеция или Китай, фирмите би трябвало да дават отговор на условията за узаконяване и инспекции на сигурността ".



5G е най-новото високоскоростно потомство мобилни връзки и Берлин ще изисква спечелилите търга да предложат 5G услуги на най-малко 98% от немските семейства, както и по автомагистрали и железопътни линии.

Германия, най-голямата стопанска система в Европа, чиито безжични мрежи обаче се подреждат на 46-о място в света по скорост на изтегляне, желае да затвори тази бездна спрямо други страни, като премине към ултра-бърза 5G система.

BNA стартира търга в Mainz в 9 часа (GMT) във вторник, като процесът ще разпредели 41 разнообразни честотни блока. Четири оператора вземат участие в търга, измежду които трима съществени снабдители на мобилни мрежи в Германия - Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica Germany (O2) - плюс United Internet (1&1), немска компания, профилирана в интернет услуги.

Huawei не е директен участник в търга, само че дава и на четирите немски компании основна част от техния хардуер като антени и рутери.

Съединени американски щати упрекна Пекин, че употребява 5G мрежовите устройства на Huawei като троянски кон и посредством тях краде информация. Все още обаче Вашингтон не е дал доказателства в поддръжка на обвиняванията си.

Huawei изрично отхвърля тези изказвания.

В понеделник, китайският външен министър Ван И назова " ненормални и аморални " офанзивите против Huawei и изиска " обективна конкурентна среда " за китайските компании. Опитите на Съединени американски щати за поощряване на други страни да отстранят оборудването на Huawei от своята телекомуникационна инфраструктура претърпяха крах, откакто държавното управление на канцлера Ангела Меркел реши да не наложи характерни ограничавания за китайския софтуерен колос.

Съединени американски щати се притесняват от взаимни отстъпки със сигурността

Според известия в медиите посланикът на Съединени американски щати в Германия Ричард Гренъл предходната седмица е предизвестил, че Вашингтон може да преразгледа съдействието си в областта на разузнаването, в случай че Берлин не се съгласи да наложи ограничавания на Huawei.

В свое писмо той споделя на Петер Алтмайер, министър на стопанската система на Германия, че съдействието за шерване на разследващи данни може да бъде редуцирано, в случай че Берлин разреши на китайската компания да бъде част от 5G мрежата на страната, оповестява Wall Street Journal. Заплахата ескалира, когато Върховният главнокомандващ на НАТО в Европа, военачалник Къртис Скапароти, предизвести Германия, че силите на НАТО ще пресечен връзките, в случай че Берлин работи с Huawei. " Ние сме загрижени за това, че техният телекомуникационен гръбнак е злепоставен, изключително като се има поради, че способността за евакуиране на данни при 5G технологията е невероятна”, разяснява Скапароти.

Меркел се опита да успокои Вашингтон, като съобщи, че Германия ще се съветва със Съединени американски щати за това дали да употребява технологията Huawei, само че няма да се преценява при определянето на личните си стандарти.

Федералната разследваща работа на Германия (BND) обаче споделя някои от страховете на Съединени американски щати.

Експертите по сигурността към институцията желаеха от държавното управление да вземе поради цялостната тактика на Китай, в това число Закона за наложително съдействие по въпросите на сигурността, се споделя в отчет, представен от списание Der Spiegel. Други медии настояват, че Берлин изготвя азбучник от ограничения за всички 5G снабдители, които ще трансформират телекомуникационните закони в страната.

Тези ограничения варират от уговорка за не-шпионаж до условието за тестване на всички съставни елементи и задължението за издание на изходния код, употребен в инфраструктурата.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР