Във вторник финансовите министри на Европейския съюз ще се опитат

...
Във вторник финансовите министри на Европейския съюз ще се опитат
Коментари Харесай

ЕС договаря с Унгария средства срещу помощ за Украйна

Във вторник финансовите министри на Европейския съюз ще се опитат да завоюват поддръжката на Унгария за разпределяне на финансова помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро за идната година в подмяна на достъп на Будапеща до средствата от Фонда за възобновяване, както и от бюджета на Европейски Съюз , блокирани поради спор за върховенството на закона сред Европейски Съюз и Унгария, предава Ройтерс.

Представители на Европейски Съюз споделиха, че Будапеща също е отказала да поддържа хода на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за налагане на най-малък налог върху световните корпорации като метод да усили въздействието си в договарянията за приемане на средствата от Европейски Съюз.

Залогът за Унгария е 5,8 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз, които би трябвало да бъдат утвърдени от останалите членки на Европейски Съюз. Ако проектът не бъде утвърден до края на годината, 70% от сумите ще бъдат окончателно изгубени.

Унгария също се бори за достъп до кохезионните фондове на Европейски Съюз, които ще получи сред 2021 и 2027 година

, или 65% от средствата за Унгария, до момента в който не отговори на опасенията по отношение на високото равнище на корупция и върховенството на закона в страната.

Патовата обстановка, дължаща се на липса на доверие сред Будапеща и институциите на Европейски Съюз, затрудни финансовите министри на Европейски Съюз да излязат с импровизирано пакетно съглашение и да решат обособените въпроси.

Министрите на финансите могат да одобрят настояването на Комисията или да понижат размера на замразените средства с избрана сума, в случай че Будапеща ги убеди, че е постигнала прогрес след последната оценка на Комисията, която завърши на 19 ноември.

Унгария ще се нуждае от повече време, с цел да убеди министрите в своя прогрес, което може да значи отсрочване на гласуването по въпросите до 12 декември, споделиха чиновници на Европейски Съюз.

От страна на Европейски Съюз от система посредством двустранни заеми от постоянния бюджет на Европейски Съюз, с цел да се създадат заплащанията по-евтини и предвидими.

Ако Унгария не се съгласи, страните от Европейски Съюз отново ще обезпечат парите , само че още веднъж под формата на двустранни заеми, което е по-тромаво и по-сложно за администрацията в Киев.

Европейски Съюз също по този начин се нуждае от единодушието на Унгария за използване на съглашението на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, че огромните интернационалните корпорации би трябвало да бъдат облагани с най-малко 15% налог там, където оперират, а не там, където са основали офис за данъчни цели.

министър председателят Виктор Орбан, който е на власт от 2010 година стегна примката към медиите, университетските среди и неправителствените организации и ограничи свободите на мигрантите и ЛГБТ-хората. Освен това той има спор с Европейски Съюз по отношение на помощта за Украйна и глобите против Русия.

Но защото и форинта се срина, Будапеща се опита да подписа договорка с Брюксел, с цел да получи парите.

Унгария се ангажира да извърши 17 уговорката за подсилване на своята антикорупционна рамка и, с цел да отговори на опасенията на Европейски Съюз. Това обаче се оказа незадоволително с цел да бъдат отпуснати средтсвата от Плана за възобновяване.
 С анкета Орбан пита унгарците утвърждават ли глобите на Европейски Съюз против Русия
С анкета Орбан пита унгарците утвърждават ли глобите на Европейски Съюз против Русия

Въпросникът е разпратен до 8 милиона семейства в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР