Федералният съдия възстановява част от закона на Джорджия, който забранява потвърждаващите пола грижи за транс младежи

...
Във вторник федерален съдия възстанови прилагането на закон в Джорджия,
Коментари Харесай

Във вторник федерален съдия възстанови прилагането на закон в Джорджия, който забранява на лицензирани медицински специалисти в щата да предоставят на пациенти под 18-годишна възраст кръстосана хормонална терапия.

Миналия месец федерален съдия временно блокира влизането в сила на части от забраната на Грузия за потвърждаващи пола грижи за транссексуални младежи, установявайки, че потенциалните ефекти върху транссексуалните младежи „включително рискове от депресия, тревожност, разстройство на храненето, самонараняване и самоубийство идея – претегля всяка вреда, която държавата ще претърпи от разпореждането.“

На следващия ден апелативен съд застана на страната на щатския закон на Алабама в оспорването на неговата забрана за потвърждаване на пола, която е подобна на тази в Джорджия, установявайки, че ищците „не са представили никакво основание, което да подкрепя съществуването на конституционно право на лечение [нечии] деца с преходни лекарства, предмет на медицински приети стандарти.“

В своята заповед от вторник Окръжният съд на Съединените щати за Северния окръг на Джорджия цитира решението на Алабама за възстановяване на прилагането на забраната, вярвайки, че намесата в забраната на Джорджия, докато процесът на обжалване се развива в Алабама, може да доведе до заповед, която противоречи с потенциален прецедент, създаден от Единадесети окръжен апелативен съд, който включва двата района, където се оспорват забраните.

„Безспорно е, че предварителната разпоредба на този съд се основава на правни основания, които бяха категорично отхвърлени от панела по делото Eknes-Tucker (решението на Алабама) и че разпореждането на този съд не може да стои на основанията, формулирани в заповедта“, окръжен съдия Сара Джерати пише в поръчката си.

Тя също пише: „Съдът счита за разумно да изчака по-нататъшното развитие на делото Eknes-Tucker, преди да се произнесе по искането за преразглеждане.“

Законът на Джорджия, законопроект 140 на Сената, забранява на лицензирани медицински специалисти в щата да предоставят на пациенти под 18-годишна възраст кръстосана хормонална терапия и първоначално влезе в сила на 1 юли. Доставчиците на здравни услуги могат да бъдат изправени пред наказателни и граждански санкции, ако не спазват със закона.

Правното оспорване на SB 140 беше повдигнато в края на юни от четирима транссексуални младежи в щата и техните семейства, както и от група за застъпничество, чиято работа включва „свързване на семейства на транссексуални деца с местни практикуващи, които предоставят медицински грижи, потвърждаващи пола“, според към жалба.

Законът позволява на непълнолетни, които са започнали "хормонозаместителна терапия" преди 1 юли, да продължат лечението. Нито един от непълнолетните ищци не е започнал терапията, според делото, въпреки че всички те планират да го направят в бъдеще. Двама от непълнолетните приемат лекарства, блокиращи пубертета, се казва в иска.

Грижата, утвърждаваща пола, обхваща набор от основани на доказателства лечения и подходи. Видовете грижи варират в зависимост от възрастта и целите на получателя и се считат за стандарт на грижа от много основни медицински асоциации.

Въвеждането на ограничения върху грижите, потвърждаващи пола, за транс младежи се очертава като ключов проблем за консерваторите, като поне 20 щата имат ограничени компоненти на грижите през последните години. Когато републиканският губернатор на Джорджия Брайън Кемп подписа SB 140 през март, той твърди, че законът ще „гарантира, че защитаваме здравето и благосъстоянието на децата на Джорджия“.

Деван Коул от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР