Във вторник Европейският парламент прие нови правила, насърчаващи потребителите да

...
Във вторник Европейският парламент прие нови правила, насърчаващи потребителите да
Коментари Харесай

ЕП ни насърчава да си поправяме уредите, а не да си купуваме нови

Във вторник Европейският парламент одобри нови правила, насърчаващи потребителите да избират корекция вместо подмяна на уредите си . С цел одобряване на правото на ремонт и понижаване на въздействието на всеобщото ползване върху околната среда, предлагането получи поддръжката на 590 гласа " за ", при 15 " срещу " и 15 " въздържал се ".

Според новите правила, продавачите ще бъдат задължени да дават преимущество на ремонта пред замяната по време на гаранционния интервал , в случай че този развой е неосъществим или неуместен за потребителя. Гаранцията ще бъде удължена с една година след сполучлив ремонт . Потребителите ще имат право да изискват ремонт на уреди като перални машини, прахосмукачки, смарт телефони и колела и след приключване на гаранцията.

За да създадат ремонтите по-достъпни, членовете на Екологичен потенциал оферират производителите да дават заместващи устройства по време на ремонт и да подкрепят самостоятелните сервизи. Национални онлайн платформи ще бъдат основани, помагайки на потребителите да намерят елементарно сервизи и продавачи на актуализирани артикули наоколо до тях.

Отпадъците от изхвърлянето на артикули, които могат да бъдат ремонтирани, оказват съществено влияние върху околната среда.

Според Европейската комисия, всяка година в Европейски Съюз се генерират 261 милиона тона CO₂-еквивалентни излъчвания, добиват се 30 милиона тона запаси, и се изхвърлят 35 милиона тона боклуци . Изследвания демонстрират, че 77% от жителите на Европейски Съюз избират ремонт пред закупуването на нова стока.

Докладчикът Рене Репази от Германия означи, че този ход дава отговор на настояванията на жителите и акцентира значимостта на поддръжката за самостоятелните сервизи. Преговорите със Съвета са планувани за декември.
 Европейска комисия удължи подпомагането на земеделците поради войната в Украйна средата на 2024 година
Европейска комисия удължи подпомагането на земеделците поради войната в Украйна средата на 2024 година

Таванът на помощта се усилва до 280 000 евро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР