Във вторник България изгони безпрецедентен брой руски дипломати. Експерти, с

...
Във вторник България изгони безпрецедентен брой руски дипломати. Експерти, с
Коментари Харесай

Това не са хрумки. Защо България изгони 70 руски дипломати

Във вторник България изгони невиждан брой съветски дипломати. Експерти, с които беседва Свободна Европа, споделят, че това е стъпка в вярната посока. Ето по какъв начин се аргументират.

Всичко потегли от Русия, от това, че тя разгласи България за неприятелска страна. Това споделя Стефан Тафров , някогашен дипломат на България във Франция, Италия и Англия и сегашен политик от "Демократична България ".

Според Надежда Нейнска , някогашен външен министър и някогашен дипломат на България в Турция, основанията за изгонването се коренят в класифицирани разбори на българските служби, които не е редно да бъдат разгласявани обществено.

Двамата са единомислещи, че решението е в вярната посока и в отбрана на българския интерес.
Какво значи този жест
С изгонването на дипломатите българското държавно управление насочва „ доста мощен политически сигнал “ в интернационален проект, споделя Нейнска. Сигналът е, „ че България няма да допусне интервенция във вътрешните работи и този политически сигнал би трябвало да получи доста ясната и безапелационна поддръжка на всички партии в българския парламент “, прибавя тя.

По нейни думи това може да бъде тестване за Българска социалистическа партия. Във вторник водачът на партията Корнелия Нинова написа в обществените мрежи, че Българска социалистическа партия "категорично не е съгласна " с отзоваването на дипломатите, а ден по-късно - че приключва диалозите за сформиране на ново държавно управление с "Продължаваме смяната " точно по отношение на това решение.

Часове преди второто известие на Нинова Надежда Нейнска беше споделила, че обстановката е опция от Българска социалистическа партия да покажат „ към този момент не на думи, а на каузи, дали са част от евроатлантичското болшинство в България “.

„ Не бива да забравяме, че участието на България в НАТО беше признато с голямо болшинство, т.е. България е натовска страна, ние не сме в миг, в който аплайваме и да има партии, които са срещу НАТО. Така че аз чакам Българска социалистическа партия да бъде на равнището на историческата си отговорност и да поддържа това решение “, споделя още Нейска.

Тафров дефинира дейностите на държавното управление като симптом, че "България държи да бъде суверенна срана и да бъде зачитана ", като по този метод съгласно него София се стреми да покаже, че "външни сили не могат да се месят в българската вътрешна политика ".
Защо се стигна до изгонването
Причината за решението съгласно Тафров се корени най-много в това, че Русия разгласи България за, в резултат на което дипломатите на Москва се държат враждебно към София.

„ По хипотеза, като гледа на България като на неприятелска страна, нейните дипломати се държат по подривен метод . Всичко потегли от Русия. Така че България и други страни, като гонят съветски дипломати, в действителност следват това решение на съветските управляващи – страната ни да е неприятелска “, споделя той.

По-рано тази година съветското посолство загатна, че българите са " " в обществените мрежи. В понеделник посолството прикани за дарения, с които, нападнала Украйна на 24 февруари.

Посланичката Елеонора Митрофанова от своя страна твърди, че българският народ поддържа Кремъл за разлика от "абсолютно проамериканското " си държавно управление. Сравнява Освобождението на България от 1878 година с съветската военна експанзия в Украйна през днешния ден.

Митрофанова не е измежду изгонените дипломати. „ Не знам за какво е тук. Не би трябвало да е тук съгласно мен “, споделя Тафров.

Освен дейностите на посолството след началото на войната в Украйна Русия е упреквана и в това, че стои зад на български жители с Новичок, зад гърмежи в български оръжейни хранилища, обвинена е и в хакерските атаки против „ Български пощи “ от преди Великден.

През май теоретичен екип в София откри, че в България е повишена 10 пъти от началото на войната в Украйна.

Въпреки догатките обаче, няма по какъв начин да се потвърди каква тъкмо е повода за изгонването на 70-те дипломати, защото информацията е класифицирана.

„ Подобни отчети, сходни решения са класифицирана информация, не се разясняват обществено и виждам, че в това число в медиите се приказва доста за това, че е трябвало от Народното събрание да се разяснява. Няма подобен случай да се разяснява сходен въпрос, обвързван с сходен акт в Народното събрание “, прецизира Нейнска.

По нейни думи безапелационните дейности на държавното управление стъпват на разбор на българските служби, „ които са защитили националния интерес, свършили са си работата и са дали на политическото управление на страната информация, която явно демонстрира интервенция във вътрешните работи на България “.

Друго допустимо основание съгласно Тафров е фактът, че огромният брой съветски дипломати е в тежест за службите, които би трябвало да наблюдават активността им. „ За това се изискват запаси, изискват се старания на профилираните служби “, споделя той.
Ще се върнат ли дипломатите
След решението за изгонването породи и въпросът какъв брой трайно е това решение и може ли броят на съветските дипломати още веднъж да се усили при положение на вероятно ново държавно управление с проруска ориентировка.

„ Разбира се, че е допустимо, и по тази причина не трябва да се стигне до такава степен “, споделя Тафров.

Според Нейска обаче няма опция, защото става въпрос за доста добре премислен политически акт, който стъпва върху сериозен разбор на службите, които са призвани да пазят българските национални ползи.

„ Не съветските национални ползи, а ползите на страната България “, споделя тя. „ Това не са хрумки. Това не е просто един политик или една политическа мощ или едно държавно управление един ден решили да изгонят някакви дипломати “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР