Във вторник 24 септември председателят на Конгреса на САЩ Нанси

...
Във вторник 24 септември председателят на Конгреса на САЩ Нанси
Коментари Харесай

Импийчмънт на президента Доналд Тръмп, възможно ли е?

Във вторник 24 септември ръководителят на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси разгласи началото на следствие за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. В историята на Съединените щати единствено против двама президенти е започвана такава процедура, и двамата са останали на поста си.
Разследването би трябвало да ревизира дали Доналд Тръмп е оказал напън върху Украйна , с цел да я накара да злепостави някогашния вицепрезидент Джо Байдън - любимец на демократите за негов противник на изборите през 2020 година?  Всичко стартира със известие на " Washington post " за блокирани 400 милиона $ за Украйна. Според неизвестен сигнал, в телефонен диалог сред Тръмп и Володимир Зеленски, американският президент е употребявал парите, като разменна монета против начало на следствие в Украйна против сина на Джо Байдън.
" Действията на Тръмп разкриха позорния факт, че президентът се е отметнал от своята клетва, изменник е националната ни сигурност и е предал целостта на нашите избори ", съобщи във вторник Пелоси в телевизионно послание. " Ето за какво през днешния ден разгласявам, че Камарата на представителите започва публично следствие за импийчмънт. " Цялото изказване на Пелоси можете да видите в идващото видео.

Тръмп реагира на известието, колоритно го описвайки като " най-разрушителния лов на вещици на всички времена " и упрекна Демократите, че са се съсредоточили върху партийните си разлики, с цел да навредят на него и на Републиканците, вместо да се занимават със законодателството.
Белият дом разгласи, че ще даде на Конгреса разпечатката на въпросния диалог сред президента Доналд Тръмп и украинския му сътрудник Владимир Зеленски. Администрацията ще се опита да потвърди, че служителят на разузнаването, подал сигнала за притеснителното държание на президента на Съединени американски щати, е работил в границите на злонамерена акция против него.
Служителят, подал сигнала, остава неизвестен, само че съгласно FOX news към този момент има екип от юристи, измежду които и един от най-известните правни съветници на Хилари Клинтън на изборите през 2016 година. Очаква се той да даде показания по случая пред Конгреса.
Реакции и мнения
Сенатската комисия по разузнаването, водена от Ричард Бър от Северна Каролина, стартира следствие на обвиняванията и даде да се разбере, че желае да чуе показанията на разобличителя, подал тъжба против Тръмп.
Не е ясно по какъв начин процедурата ще се отрази на изборите, кандидатурата на Джо Байдън и настройките на американците, по тази причина има съмнения измежду демократите.
Не всички демократи поддържат процедурата по импийчмънт. Конгресмен Джеф Ван Дрю от Ню Джърси съобщи, че вероятно следствие за импийчмънт ще отвлече вниманието от законодателните цели на демократите и ще задълбочи политическото разделяне в страната.
След началото на абсурда в понеделник, преди изказването на Пелоси, републиканците явно не се втурнаха да поддържат президента, отбелязва в. " New York Times " в публицистична публикация.
След месеци и даже години, през които следим по какъв начин Тръмп се държи, като че ли не дава отговор пред никого, доста конгресмени наподобява изпитват съвсем облекчение, че моментът за заключителен конфликт е настъпил. Сега те би трябвало да подходят към въпроса деликатно. Залозите в никакъв случай не са били толкоз високи, отбелязва вестникът.
Обявяването на началото на процедурата по импийчмънт на Тръмп е секване на Рубикон. Никой не знае до каква степен ще ни води това, акцентира в. " Washington Post ".
Импийчмънтът е рядко срещана, трагична ескалация, цялостна с политически опасности - изключително в страна, която към този момент изпитва дълбоки разделения във връзка с този президент, отбелязва английският в. " The Guardian ".
Как работи процедурата по импийчмънт?

Процесът
Правото на импийчмънт на държавни чиновници е обезпечено в Конституцията на Съединени американски щати, член 1, раздели 2 и 3 и в член II, раздел 4. Според Конституцията на Съединени американски щати, единственият орган, който има право да отстранява от служба е Камарата на представителите.
Импийчмънтът е процедура в три стъпки, започваща с следствие в Конгреса, което най-често стартира в правосъдната комисия на Камарата, само че може да бъде инициирано от различен орган като Сенатската комисия по правосъдната власт. Във вторник Пелоси се срещна с ръководителите на шест комисии в Конгреса и се счита, че срещата е извършена, с цел да се реши коя от тях ще организира предварителното следствие.
След това Камарата на представителите организира гласоподаване за импийчмънт, което изисква нормално болшинство. Ако гласуването е позитивно, служителят се счита за импийчнат, само че това към момента не води до отстраняването му от служба.
След това чиновникът би трябвало да бъде съден пред Сената. Ако болшинството от две трети от сенаторите гласоподава в интерес на импийчмънта, длъжностното лице би трябвало да бъде отстранено от служба. Вицепрезидентът ръководи множеството правосъдни процеси за импийчмънт, само че при положение на развой на импийчмънт на президента, вицепрезидентът не се счита за неутрален и по тази причина ръководи висш арбитър.
Основанията
Според Конституцията на Съединени американски щати, определените чиновници могат да бъдат отстранявани поради „ Измяна, рушвет или други съществени закононарушения. “ Конгресът на Съединени американски щати очерта три съществени вида държание, които попадат в тази категория, само че описът не се смята за обстоен. Това са: превишаване или корист с пълномощията на службата; държание, несъвместимо с функционалността и задачата на длъжността; и потребление на позицията с неправилна цел или за персонална полза.
Вероятно Демократите ще употребяват клаузата за държавна измяна против Тръмп, като се имат поради изказванията на Пелоси за „ изменничество на националната сигурност “.
Не всяко закононарушение се смята за съображение за импийчмънт. През 1974 година Комисията по правосъдната власт отхвърли обвиняванията в данъчни измами против президента на Съединени американски щати Ричард Никсън, като съобщи, че „ е обвързвано с персоналното държание на президента, а не с корист с власт като президент “.
Кой може да бъде импийчван?
Конституцията на Съединени американски щати гласи, че президентът, вицепрезидентът и " държавните чиновници на Съединените щати " могат да бъдат подложени на процедура на импийчмънт. Конституцията не прецизира кой може да бъде дипломиран като " държавен чиновник ". Най-честите обекти на импийчмънт са федералните съдии.
Законодателите не се смятат за " държавни чиновници " и заради това не попадат под тази процедура.
Кой е бил извършител?
Само 19 държавни чиновници са били упрекнати и 8 са отстранени от служба през цялата история на Съединените щати. От тези 19, 15 са федерални съдии, а от тях 8 са отстранени от служба.
Двама американски президенти бяха също подложени на процедурата: Андрю Джонсън през 1868 година и Бил Клинтън през 1998 година И двата импийчмънта обаче не минаха през Сената и двамата президенти останаха на поста си. Един съответен случай обаче се откроява, защото Никсън е подал оставка преди да стартира процедурата по импийчмънт. Смята се, че процедурата по импийчмънтът му най-вероятно е завършила с присъда и премахване от служба.
В този случай мнозина считат, че той е американският президент, който се е доближил в най-голяма степен до действителна присъда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР