Във втория пик на първата вълна на коронавируса сме. Есента

...
Във втория пик на първата вълна на коронавируса сме. Есента
Коментари Харесай

Математик: Над 300 случая на COVID-19 ще претоварят здравната система


Във втория пик на първата вълна на ковид сме. Есента се чакат 10 000 регистрирани в България. Това предвижда математикът проф. Николай Витанов от Българска академия на науките, началник на екипа, който дава данни, пресмята разбори в помощ на Националния действен щаб.

" От известно време приказвам, че ще стигнем петцифрено число през есента. Става дума за броя на записаните случаи, а общият брой случаи, който е по-голям, ще стане шестцифрен ", разяснява той в ефира на Българска национална телевизия.

Според математика, стигне ли броят на инфектираните 300, ще се изтърван нещата, тъй като здравната система ще се претрупа.

Той изясни, че сега за целия интервал, когато човек се болести, разболее, оздравее, той ще болести 1,3 или 100 ще заразят 130. " Това значи, че към момента при нас епидемията се развива релативно постепенно. Нараствайки постепенно, ние можем с по-голяма успеваемост да хващаме клъстерите и да ограничаваме. Тя не тича доста бързо, може да я хващаме и да я стопираме ", сподели още професорът.

Ако хората съблюдаваха ограниченията и с това по-ефективно улавяне на клъстерите от организацията, основана от щаба и държавното управление, броят щеше да се стабилизира и да намалее, единствено че за това е нужна малко кооперативност ", безапелационен е проф. Витанов.

Според него резултатът от футболния мач за Купата на България се чакат след една седмица, само че на фона на случаите, които са в София и Пловдив, не се чакат кой знае какви грамадни скокове.

Той разяснява, че здравната система към момента има потенциал да поеме болните, само че не е ясно докога. Легла постоянно ще се намерят съгласно него, само че казусът е откъм експерти, които да обгрижват заболели.

Математикът беше безапелационен, че ограниченията са изиграли своята роля първоначално. Но с течение на времето държавното управление и да желае в този момент, няма да може да ги наложи още веднъж.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР