Във втория ден от апостолическото си пътуване в България папа

...
Във втория ден от апостолическото си пътуване в България папа
Коментари Харесай

Какво се очаква във втория ден от визитата на папата

Във втория ден от апостолическото си пътешестване в България папа Франциск ще се срещне със фамилии от центъра на настаняване на бежанци в столичния квартал "Враждебна ", а по-късно ще отпътува за град Раковски, където го чака най-голямата католическа общественост у нас.
В Раковски Светият отец ще взе участие в Света литургия с първо причестяване и ще произнесе тирада пред локалните хора. В късния следобяд папата ще се върне в София за кулминационната точка на своето посещаване - събитие за мир с представители на разнообразни вероизповедания.
От Българската православна черква оповестиха, че техният представител Западно и средноевропейският митрополит Антоний ще участва, само че няма да взе участие в събитието.
Няколко хиляди католици се приготвят за срещата си с папа Франциск в Раковски. Сред тях 200 деца, които ще одобряват първото си причестяване по време на литургия в църквата "Пресвето сърце Исусово ". В църквата ще се съберат към 750 души, а за останалите са планувани видеоекрани на открито, тъй че да виждат и чуват папата.
В друга католическа черква, "Свети Архангел Михаил ", Светият отец ще се срещне с католическата общественост и ще произнесе тирада. Там той ще бъде осведомен с традициите и българския фолклор. Светият отец ще отдаде респект и на папа Анджело Рокари, прочут като папа Йоан 23-ти, именуван и "Българският папа ", тъй като в 10-годишния си престой в страната ни е бил в качеството си на нунций. Франциск ще сервира цветя пред портрета на "Българският папа " в храма "Архангел Михаил ".
Преминавайки сред двата храма от кв. „ Ген. Николаево” към кв. „ Секирово “ в Раковски, главата на Римокатолическата черква ще се придвижи с папамобила.
Кулминационното събитие с присъединяване на главата на Римокатолическата черква ще се организира в София на площад "Независимост ". Това са по този начин наречените послания за мир, в които ще вземат участие представители на разнообразни вероизповедания, а от страна на Българската православна черква ще бъде обезпечено единствено наличие, без присъединяване.
Шест деца от всички шест вероизповедания ще държат запалени факли, знак на светлината на мира, описа в ефира на Дарик представителят на Католическата черква у нас Ива Михайлова: "Мисля, че в тези дни след последните събитията, след закононарушенията и атентатите на религиозна основа това ще бъде един прекрасен знак, че представителите на разнообразни религии желаят да кажат "да " на мира, "не " на насилието и че Господ събира хората не с цел да ги разделя и да ги опълчва един против различен, а с цел да покажат, че споделят общи полезности, част от които е мирът, толерантността, любовта към близък ".
Във връзка с визитата на Раковски на папската делегация, за къси шпации от време преди обяд и в следобедните часове ще бъде спряно придвижването по автомагистрала „ Тракия” в сектора от 119-ти до 165-ти км, оповестяват от Агенция "Пътна инфраструктура ".
Мотото на визитата на папа Франциск е "Мир на земята ". Това е второто посещаване на глава на Римокатолическата черква у нас след визитата на папа Йоан Павел Втори през 2002 година. Във вторник папа Франциск отпътува за Северна Македония, а на летището в София ще го изпрати министър председателят Бойко Борисов.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР