Във всяка подписка се намират имена на починали хора. Важното

...
Във всяка подписка се намират имена на починали хора. Важното
Коментари Харесай

ЦИК констатира: Мъртви души има във всяка подписка за вота

" Във всяка подписка се намират имена на умряли хора. Важното е да има 2 500 годни подписа, в случай че са показани повече, инспекцията стопира след тези 2 500. Когато не са задоволителни подписите, регистрацията ще бъде заличена ", това съобщи представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева.

" Днес изтече срокът за регистрация на всички партии и обединения. До 2 август записана коалиция може да съобщи промени в Централната изборна комисия. Само в записана коалиция могат да се включат партии или да изоставен. Законът дава опция единствено за смяна в състава ", сподели тя пред Би Ти Ви.

" Обсъждали сме с министър Демерджиев провеждането на изборите и методите, по които изпълнителната власт ще спомага на ЦИК. На нас ни е потребно всяко звено, което подкрепя активността на комисията, с цел да организираме почтени и транспарантни избори. Ако има такова звено, ще се възползваме от услугите му, с цел да няма подозрения ", разяснява Матева по въпроса за сигурността на гласуването.

От ЦИК обявиха, че на 2 октомври ще се гласоподава със същия програмен продукт, с който се е гласувано и на предходните избори. Предстои да бъдат актуализирани данните за партиите.

" Машините са в частен склад от февруари 2021. Миналата година беше основана междуведомствена комисия, беше ни препоръчано помещение от военното министерство, само че военният министър отхвърли да го даде. След това беше подписан този контракт с частната компания за наемане на помещението, до момента в който страната обезпечи такова. Достъпът до склада не е свободен, тъй че гласоподавателите могат да бъдат спокойни ", увери Росица Матева.

Говорителят на комисията съобщи, че машините не могат да се манипулират, защото те нямат връзка с интернет и не са свързани между тях.

" Софтуерът се конфигурира машина по машина, по-късно те се запечатват с пломба и номерата на пломбите се разказват. Когато машината дойде в секцията се предава с протокол, от комисията ревизират машината. За да се влияе по някакъв метод върху машините, би трябвало да се направи върху всички, което няма по какъв начин да се случи ", сподели тя.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР