Във ВСС са постъпили нови доказателства, внесени от главния прокурор

...
Във ВСС са постъпили нови доказателства, внесени от главния прокурор
Коментари Харесай

Министър Славов: Решението за предсрочното освобождаване на Иван Гешев може да бъде взето още днес

Във Висш съдебен съвет са постъпили нови доказателства, импортирани от основния прокурор Гешев, по отношение на откритата процедура, на която се разисква предлагането за предварителното му освобождение. От членовете на Висш съдебен съвет зависи дали тези материали ще бъдат позволени. Ако не бъдат позволени, е допустимо решение да има още през днешния ден, съобщи правосъдният министър Атанас Славов на влизане за съвещанието. 

 

" Днес ще бъде изслушан заместникът на основния прокурор Машева. Ще бъдат разисквани нови доказателствени претенции на Гешев и от членовете на Висш съдебен съвет зависи дали те ще бъдат позволени или не. Ако не бъдат позволени, тъй като се счете за неоснователни, в границите на днешния ден, би следвало да приключим процедурата. Не мога да разясня защитната тактичност на Гешев. Важното е, че членовете на Висш съдебен съвет работят оперативно. От мен зависи процедурата да върви ", сподели Славов.

 

Министърът на правораздаването Атанас Славов отговори на изказване на Гешев от почивните дни, в което основният прокурор приказва за " сили на мрака ".


Процедурата върви по този начин, както е записана в закона и вътрешните правила. Процедурата ще завърши тогава, когато са изчерпани всички доказателствени претенции и членовете са разискали и са подготвени да вземат решение ".

 

" По мотив едно образцово изявление през уикенда, държа да кажа, че в случай че има " сили на мрака " в правосъдната система, работа на Висш съдебен съвет е да им противостои ", акцентира Славов във връзка изказване на основния прокурор.

 

През БГНЕС Гешев декларира: " Силите на мрака ", както аз ги назовавам, имат за своя съществена цел - посредством финансовите и стопански запаси, които откраднаха в годините на прехода, и с поддръжката на външни фактори да ни държат в послушание, да ни разколебават в демократичния избор, който направихме, или в случай че е допустимо даже да ни извадят от Европейски Съюз и НАТО "

 

" Недопустимо е български жители да бъдат ограничавани в законно упражняваните си права, както е неприемливо депутати да бъдат ограничавани да се изричат от парламентарната естрада. България би трябвало да не допусне формите на политическо принуждение да стават нормални за нашия политически развой. Това е въпрос на опазване на демократичните полезности ",  коментира още новият правосъден министър Атанас Славов преди съвещанието на Висш съдебен съвет, което преглежда настояванията за оставката на основния прокурор Иван Гешев.

 

Той посочи, че през днешния ден ще бъде изслушан още един очевидец. " Надявам се финален. Това е заместникът на основния прокурор, госпожа Машева. Ще бъдат разисквани нови доказателствени претенции на господин Гешев. От членовете на Висш съдебен съвет зависи дали те ще бъдат позволени или не. Ако не бъдат позволени, би трябвало процедурата би следвало да завърши в границите на деня ", добави министърът. 

 

Той разяснява и казусът с осуетената от мъже с тениски на „ Възраждане ” и прожекция на филм в кино " Одеон ". " Има инспекция на всички органи, които имат пълномощия по случая. Недопустимо е български жители да бъдат ограничавани в законово упражняваните си права. Така, както е неприемливо депутати да бъдат ограничавани да се изричат от парламентарната естрада. България не би трябвало да допусне формите на политическо принуждение да станат нормални за нашия политически развой. Това е въпрос на опазване на демократичните полезности ", уточни правосъдният министър.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР