Във всички времена хората са се отнасяли с особено внимание

...
Във всички времена хората са се отнасяли с особено внимание
Коментари Харесай

За модата в имената и как те се променят: Проф. д-р Анна М. Чолева-Димитрова пред Dir.bg

Във всички времена хората са се отнасяли с изключително внимание към имената, като са влагали специфичен смисъл. Името може да дефинира качествата на индивида и да въздейства на неговата орис, има принос и в метода, по който ни виждат хората. Името е и фамилен корен, и наричане, само че носи и отпечатък и на своето време.

За това каква е българската именна система и по какъв начин се трансформира,пред Dir.bg споделя проф. доктор Анна М. Чолева-Димитрова, началник на Секцията по ономастика. Автор е на 4 книги и над 120 изявления по ономастика (микротопонимия, ойконимия, хидронимия, антропонимия; старинна топонимия), както и над 80 научнопопулярни публикации. Член е на редица научни организации и ръководител на Академично сдружение на ономастите " Проф. Й. Заимов ".

- Името е едно от нещата, които оказват огромно въздействие в живота ни. Традицията повелява то да бъде давано на дядо или баба като последовател на рода или да носи някакво наричане. Например името Запрян е играло роля като проклинание да стопира злото в рода. Доколко през днешния ден традициите са това, което са били?

- От проучванията, с които разполагаме, при започване на ХХІ в. традицията при именуването на децата в България към момента е жива. Поне това е един от водещите фактори при установяване на име на новородено.

Живеем в прекомерно бързо изменящ се свят. Глобализацията няма по какъв начин да подмине и именуването при българите. Близо два милиона българи са разпръснати по всички краища на света, смесените бракове също се усилват. Единственото предписание в предишното - детето да възобнови името на бабата или дядото, към този момент няма такова значение.

В младите фамилии броят на децата все по-рядко е повече от едно. Попадайки в непозната среда, българинът се пробва да се приспособи колкото се може по-бързо. Най-лесното, което може да заимства, е персонално име от новата заобикаляща го среда. Медиите, киното, културният продан също са мощни фактори, които оказват въздействие върху избора на персонално име в днешно време.

Посочвате като образец персоналното име Запрян. Това име се е давало и когато се раждали прекалено много деца, кръщавали едно от тях Запрян, с цел да бъде последно. Освен това, в случай че се раждали доста девойки в фамилията, последното се кръщавало Доста или Достена с пожеланието оттук насетне да се раждат единствено момчета, защото за българина било значимо да има мъжка рожба. В днешно време по-скоро децата би трябвало да се назовават с имена като Първан, Първо, Първослав - български имена, маркирани през ХІІ-ХVІ в., пък може и да се усили раждаемостта.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР