Във всички райони на страната ще се проведе машинно гласуване.

...
Във всички райони на страната ще се проведе машинно гласуване.
Коментари Харесай

Във всички райони на страната ще се проведе машинно гласуване

Във всички региони на страната ще се организира машинно гласоподаване. Това заяви на брифинг представителят на ЦИК Александър Андреев.

Той уточни, че от изборната комисия тази седмица са взели решение за изпълнителя на публичната поръчка за машините за гласоподаване и името на компанията е ''Сиела Норма'' АД. Те ще провеждат наемането на 3000 машини. Промяна в периодите няма, а те са: доставка на машините за страната до 10 май, инсталиране на софтуера до 15 май и доставка на техниката в секциите - до 25 май.

Днес са били избрани съответните секции, в които ще има машини за гласоподаване. Те са 31 региона в страната и са избрани по специфична методика. Решението ще бъде качено на страницата на ЦИК. Номерата в листите на партиите, обединения и самостоятелните претенденти - те също са оповестени на страницата на ЦИК.

Прието е и решението, с което партиите и обединенията ще употребяват медийните пакети. Андреев уточни, че единствено при "Воля - Българско родолюбие " има понижен размер на медийния пакет.

Определен и методът за примерно прегъване на бюлетината, което ще е част от методическите инструкции към изборните комисии.

На тези избори ще вземат участие 318 претендента от 13 партии, 8 обединения, измежду тях са и шест самостоятелни претенденти. Сред претендентите за евродепутати има един жител на Нидерландия и един на Унгария.

Продължава подаването на заявки за разкриване на секции отвън страната, като срокът изтича на 30 април. Това се прави в дипломатическите и консулските представителства и на страницата на ЦИК. Досега се подадени 4482 заявки, от тях 4221 посредством страницата на ЦИК. Неуспешно подадените заявки са общо 370 броя.

Организациите на българите в чужбина също могат да вършат оферти за откриване на секции в съответните страни. Скоро ще бъдат оповестени и описите на непознатите жители, живеещи в страната и желаят да гласоподават в Европейския парламент.

Към миг три организации са подали искане да бъдат регистрирани като наблюдаващи на изборите, добави Андреев.

Жалбите в ЦИК до момента са 20, а сигналите - пет, като един от тях е за корист с персонални данни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР